LSV podnosi novi Predlog zakona o lustraciji

Liga socijaldemokrata Vojvodine će u republičkom parlamentu ponovo podneti Predlog zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatiji kao Zakon o lustraciji. Tekst zakona će biti istovetan istoimenom zakonu koji je istekao 11. juna 2013. godine, sa tom razlikom što ovoga puta neće imati ograničen rok trajanja, navedeno je u saopštenju LSV.

442

Iz LSV podsećaju da je taj zakon prestao da važi pre dve godine nakon decenije njegove opstrukcije i neprimenjivanja.

[quote_box_center]“Uprkos svim pokušajima LSV i 2010. i 2013, da se zakon produži, a kada je ipak zastareo – vrati u skupštinsku proceduru, političke volje u zemlji za to nije bilo. Upozoravali smo da će se, ukoliko zakon zastari, izvući svi oni koji su tukli, ubijali, proganjali, hapsili, prisilno mobilisali, sejali mržnju i proterivali. Govorili smo da je lustracija važna za to da se Srbija konačno suoči sa prošlošću da bi mogla da gradi budućnost. Na žalost, nije bilo sluha da se zakon produži i sprovede u delo”, stoji u saopštenju ove stranke.[/quote_box_center]

Lustracija je važan činilac u borbi protiv korupcije, borbi za nezavisno sudstvo i borbi protiv svakog nasilja, smatraju u LSV, gdeočekuju podršku od parlamentarnih i od vanparlamentarnih stranaka i nevladinih organizacija.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.