LSV: Angažovati policajce na izborima da se spreči kupovina glasova

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je od Policijske uprave u Novom Sadu da se pred lokalne i pokrajinske izbore napravi plan za angažovanje dodatnog policijskog obezbedjenja na biračkim mestima, kako bi se sprečila kupovina glasova, pretnje i ucene.

512

Predsednik Izbornog štaba za Bačku LSV Robert Kolar rekao je za Blic da bi se na taj način stalo na put potkupljivanju, deljenju praznih glasačkih listića, ucenama, stvaranju lažnih redova i drugih stvari koje sprečavaju obične gradjane da izadju i glasaju za neki politički program.

Ocenio je da većina velikih stranaka to ne rade, jer njihovi glasači u svakom slučaju izlaze na birališta, ali da problem stvaraju manje političke grupacije koje su “izbore pretvorile u biznis”.

“Gradjani se ucenjuju da uzmu popunjen glasački listić, pa da sa birališta iznesu prazan. Bude potkupljivanja, ali i pretnji i sve to sprečava mnoge gradjane da glasaju i na taj način se urušava osnov demokratije, a to je pravo na izbor”, kazao je Kolar.

On je podsetio da je Policijska uprava u Novom Sadu prošle godine dobila pojačanje u ljudstvu i angažovano je 300 policajaca, tako da dodatno obezbedjenje biračkih mesta ne bi trebalo da predstavlja problem.

“Ako policija može da dežura na stadionima i na svakom ćošku, sigurno nije teško i neizvodljivo organizovati dežurstva koja će garantovati slobodne izbore”, rekao je Kolar.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.