Loša godina za pčelare

VIDEO K9: Pčelarska sezona je pri samom kraju, ali pčelari ove godine neće mnogo prihodovati, jer su medobranja bila loša, a u košnicama su veoma oskudne količine meda. Ni vremenske prilike ove godine nisu išle na ruku pčelarima, rekao je u našoj emisiji Otovoreni ekran, Stojan Anđelković iz Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

0
555

Ove godine pčelari ne trljaju dlanove, znajući da medobranja nisu bila naročta, te da u svojim košnicama nisu pronašli velike količine meda.

Ove godine najbolji rezultati, mada vrlo oskudni, su bili od bagrema i uljane repice, a ovu godinu okarakterisao je kao veoma lošu.

“Nemamo nikakvih rezultata. Sad kada izanaliziramo, znači imamo nešto malo bagrema na višim terenima, na nižim terenima kao što je Deliblatska peščara nema, Subotička peščara nema, Cer i Pocerina koji su isto za nas, naročito za ovaj deo Vojvodine, za Srem i Novi Sad, Bačku, svi tamo gravitiramo, a Banat ide prema Deliblatskoj peščari i spušta se tu oko Homolja da prikupi nektar sa bagrema, dakle to je bilo bez rezultata, došli smo na lipe, međutim ni toga nema. Sada nama pčelarima ostaje da se okrenemo i čekamo kada će suncokret da pokušamo da od njega prikupimo neki nektar. Normalno da su svi pogledi uprti u Vojvodinu jer su tu velike površine suncokreta i normalno tu smo i očekivali”, rekao je Anđelković. 

Ove godine ni vremenske prilike nisu išle na ruku pčelarima, kaže Anđelković, dodajući da je ove godine, zahvaljujući sunčanim danima i visokim temepraturama suncokret kraće cvetao, te da pčele nisu stigle sve da odrade, mada on sitiče da je prinosa bilo u proseku 10 kg po košnici.

Međutim, Anđelković kaže da se nada da će nova sezona koja uskoro počinje biti daleko
bolja, a da bi bila dobra, potrebno je da pčelari svakodnevno obilaze svoje pčelinjake.

“Sada pošto smo na neki način završili ovu sezonu prethodnu, znači 2016/2017, mi se moramo u toku ove godine pripremati za sledeću godinu. Sada prvo što pčelari treba da prekontrolišu jesu zalihe koje imaju, moraju da prekontrolišu koliko imaju pčela u košnicama, pošto su jako bile visoke temperature, matice su u pojedinim periodima prestajale da polažu jaja, znači nije bilo obnavljanja pčela, nestao je nektar, a on je taj koji tera maticu da polaže jaja, te je savet da pokušaju sada da pomognu pčelama sa dodatkom stimulativne prihrane da bi matica ponovo počela da polaže jaja da bi se obezbedila dovoljna količina pčela za zimovanje”, rekao je Anđelković. 

Ukoliko drastično opadne broj pčela, vrlo je verovatno da košnice neće preživeti, a optimalno je od 25 000 do 30 000 pčela.

On kaže i da je dobra pojava što se sve više ljudi bavi pčelarstvom, te u Srbiji ima oko 20 000 pčelara sa preko milion košnica, dok ih u Vojvodini ima oko 2200 sa oko 120 000 košnica.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.