Loša godina za pčelare

VIDEO K9: Ova sezona je za pčelarstvo bilo najgora u poslednjih 40 godina, a prinos meda pao je i do 80%, kažu u Savezu pčelarskih organizacija Vojvodine koje su zbog ove nepovoljne situacije pomoć potražili i od države.

0
78

Poslednjih 40 godina pčelari kažu da ne pamte ovakav pad prinosa meda. Ovogodišnji prinos pao je i do 80%, čemu su najviše doprinele veoma hladne noći, kažu u Savezu pčelarskih organizacija Vojvodine.

U Srbiji trenutno ima između 1,3 i 1,4 miliona košnica i u Savezu strahuju da bi zbog ovogodišnjeg pada prinosa taj broj mogao biti prepolovljen, što bi bio veliki udarac za pčelarstvo u zemlji.

Dodaju i da tokom ove sezone po košniici imaju između 6 i 10 kilograma meda, što je, kako kažu, ispod svih očekivanja.

Podizanje cene je, kaže pčelar Stojan Anđelković, član Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine, gotovo uzaludno i teško, jer će broj kupaca u tom slučaju značajno biti smanjen. Izlaz iz ove nezavidne situacije potražili su u pomoći države koja im je ove godine obećala subvencije u iznosu od 800 dinara po košnici, ali koje, kako kažu, još nisu isplaćene.

Anđelković naglašava da, ukoliko država ne može da im pomogne na drugi način, da im što pre isplati ove već obećane subvencije, jer bi isplata krajem godine mogla doći prekasno.

On napominje da pčelari neće dozvoliti da im pčele tek tako propadnu i da će se snaći da na bilo koji način dođu do određenih količina šećera kako bi napravili sirup i prehranili rojeve, ukoliko im ta sredstva već država ne obezbedi.

Anđelković je preporučio pčelarima da kako znaju i umeju pčelama obezbede dovoljnu količinu hrane za zimu i da ih što pre eventualno suzbiju varou, što je, kako je zaključio, jedini način da prebrode ovu tešku godinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.