Lončar: Posao za 600 lekara

VIDEO K9: Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji ima oko 2.000 nezaposlenih lekara, a dobra vest je da će njih oko šest stotina pronaći posao u državnom zdravstvu, najavio je ministar Zlatibor Lončar u intervjuu za Novosti. On je rekao da će, osim posla, mladi lekari imati priliku i da se usavršavaju, upišu specijalizacije i prođu sve obuke kako bi kvalitetno mogli da naslede svoje kolege koje odlaze u penziju.

0
978

Starosna struktura u državnom zdravstvu je nepovoljna, jer, na primer, većina specijalista do penzije ima još samo 10 godina rada.

Zbog toga postoji generacijski jaz, te se neretko dešava da specijaliste po odlasku u penziju nema ko da zameni, kaže ministar, dodajući da ni na evidenciji Nacionalne službe nema nezaposlenih specijalista.

“Ideja je da zaposlimo mlade lekare i omogućimo im sve što je potrebno da za četiri ili pet godina budu obučeni i spremni da zamene specijaliste koji odlaze u penziju. Stvaranje nove generacije specijalista je jedini model kojim možemo da izbegnemo situaciju u kojoj su se našle mnoge zemlje u našem okruženju, koje su ulagale u opremu i infrastrukturu, ali su ostale bez kadrova jer su lekari otišli u EU”, rekao je ministar zdravlja.

Dodatni problem u Srbiji jeste i odliv mozgova, koji se naročito u zdravstvu primeti, s obzirom da su poslednjih godina pojedine zemlje, poput Nemačke primile na stotine naših tek svršenih lekara. Takođe, naši lekari tamo rade za daleko veće plate nego što ih imaju ovde, gde izose oko 70 hiljada dinara, koliko kod nas u proseku zaradi specijalista.

“Jedna od ideja kako da zadržimo mlade lekare je da uvedemo obavezu da u zdravstvenoj ustanovi koja im je dala specijalizaciju moraju da ostanu duplo duže nego što je trajala specijalizacija. To znači minimum od osam do 10 godina. Nastavićemo i ulaganja u infrastrukturu, opremu i usavršavanje kadra, ali isto tako, prema mogućnostima države, u standard lekara i svih zdravstvenih radnika, kako bismo doprineli tome da ostanu u zemlji”, naveo je Lončar.

U 355 zdravstvenih ustanova u Srbiji, bez KiM, prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, zaposleno je skoro 108.000 ljudi, od kojih su samo petina doktori medicine, stomatologije i visokoobrazovani farmaceuti, dok su ostali zdravstveni radnici, nemedicinski radnici i adminsitrativci, stoga se često dešava da pojedine ustanove imaju višak zaposlenih, a manjak lekara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.