Lončar: Beba morala da dođe u veći medicinski centar

Helikopter Vojske Srbije, u kojem je stradalo sedam osoba, krenuo je put Beograda upravo zbog lošeg zdravstvenog stanja bebe koju je prevozio i kojoj je pomoć morala da bude pružena u većem zdravstvenom centru, izjavio je jutros ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

399

Kako je Lončar objasnio, gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a, nadležni lekari su procenili da nema dovoljno vremena da se životno ugrožena beba preveze drumom preko Kopaonika.

[quote_box_center]“Naše je bilo da organizujemo, kada se nadležni dogovore gde će biti sletanje, da sačeka medicinska ekipa i sanitet. Da li bi to bio Niš, Kragujevac ili Beograd odluka je koja zavisi od više faktora. Njihova procena je bila da je dete, koje je staro pet dana i teško tri kilograma, životno ugroženo i da pomoć mora da mu se pruži u većem centru gde ima adekvatnih uslova i kadra za takvo oboljenje”, istakao je Lončar.[/quote_box_center]

Prilikom pada helikoptera Mi-17 Vojske Srbije u petak u 22.30 časova u blizini aerodroma “Nikola Tesla” poginulo je sedam osoba – pored posade VS, lekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

Posada helikoptera pošla je u spasavanje bebe koja se nalazila u sanitetskom vozilu, blokiranom zbog odrona na Ibarskoj magistrali kod Raške.

Sleteli su u kasarni u Raškoj, gde se vozilo sa bebom u inkubatoru ipak probilo nakon što je delimično raskrčen put. U Mi-17, u pratnji lekara Ljajića i anestetičara Veselinovića, uneta je beba u inkubatoru, sa manjim zalihama kiseonika. Poleteli su prema Beogradu, gde je u Institutu za majku i dete trebalo zbrinuti dete.

U međuvremenu, došlo je do pogoršanja vremenskih uslova. Letelica se srušila u blizini beogradskog civilnog aerodroma.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.