Lokalni registri zagađenja

VIDEO K9: Petnaest gradova u Srbiji dobiće, uz pomoć Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, mogućnost da uspostave lokalne digitalne registre izvora zagađivanja, saopštila je Agencija za zaštitu životne sredine.

0
18

Agencija za zaštitu životne sredine saopštila je da će 15 gradova u Srbiji, uz pomoć Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, imati mogućnost da uspostavi lokalne digitalne registre izvora zagađivanja.

Lokalni registri biće formirani u Valjevu, Osečini, Novom Sadu, Кragujevcu, Subotici, Vrbasu, Novoj Varoši, Prijepolju, Кladovu, Boru, Vranju, Leskovcu, Pirotu, Nišu, i Čačaku, koristeći već postojeći informacioni sistem na kome je zasnovan Nacionalni registar izvora zagađivanja.

Zaposleni u 15 lokalnih samouprava biće obučeni za kreiranje lokalnih registara i evidentiranje zagađivača na svojoj teritoriji, a na osnovu tih podataka, nadležne lokalne institucije moći će da donose planove i mere kako bi zagađenje bilo sprečeno i smanjeno, te očuvani prirodni resursi.

Podaci o izvorima zagađenja biće dostupni široj javnosti na jednom mestu, u okviru Nacionalnog registra izvora zagađivanja Agencije u digitalnom i mašinski čitljivom formatu.

Pomoćnica direktora Agencije Tamara Perunović Đulić navela je da ćemo jedino tako moći da znamo koliko su zagađene reke, vazduh, zemljišta te koliko otpada proizvodimo i kako njime upravljamo.

Projekat sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj u partnerstvu sa Кancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, uz podršku Vlade Ujedinjenog Кraljevstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.