LOGISTIČKI CENTAR ZA RAZVOJ BANATA

VIDEO K9: Naša država uskoro bi mogla da dobije prvi logistički centar u Vršcu. Tim povodom u Privrednoj komori Vojvodine organizovano je predstavljanja studije izvodljivosti logističkog centra i intermodalnog terminala Vršac gde je objašnjen značaj postojanja logističkog centra za razvoj privrede, odnosno robnog transporta. Korišćenjem i kombinovanjem sva tri modula transporta, ispuniće se uslovi za brz, funkcionalan i ekonomičan prevoz i usluge utovara i istovara.

670

IPA projekat iz programa prekogranične saradnje Srbija-Rumunija pod nazivom „Uvođenje modernih trensportnih tehnologija i logističke veze Banata“, kao i studija izvodljivosti logističkog centra i intermodalnog terminala Vršac predstavljeni su u Privrednoj komori Vojvodine gde se razgovaralo o potrebi postojanja logističkog centra čijom bi se realizacijom stvorili uslovi za uvođenje savremenih tehnologija u pograničnom delu saobraćajne infrastrukture.

Ovaj projekat finansirao bi se većim delom iz evropskih fondova dok bi lokalna samouprava uložila 15 odsto ukupne sume. Iz Pokrajinskog sekreterijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova kažu da je postojanje ovakvih projekata kod nas značaj višestruk, jer između ostalog razvijamo iskustva i sposobnosti pisanja predloga projekata, kao i uvođenje novih transportnih oblika.

Kako glavna pruga između Srbije i Rumunije prolazi preko Vršca, većina robe između ove dve zemlje transportuje se upravo tom prugom, te će stvaranje logističkog centra i intemodalnog transporta imati veliki uticaj na regionalni ekonomski razvoj. Logističkim centrom saobraćajna infrastruktura minimalno bi se opteretila, a kako bi se postavilo pristanište na kanalu Dunav-Tisa-Dunav u Vlajkovcu, uspostavila bi se veza sa železničkim i drumskim saobraćajem.

Razvojenm intermodalnog terminala Banat će biti u velikoj prednosti u odnosu na ostale delove Srbije, jer će terminal dovesti do novih investicija, radnih mesta, što je preduslov poboljšanja kvaliteta života u regionu. Ovakvim projektima akcenat sa drumskog saobraćaja prebacuje se na vodni i železniči saobraćaj.

Ovaj skup ogrnaizovala je Privredna komora Vojvodine i Klaster transporta i logistike Vojvodine, uz podršku Pokrajinskog sekreterijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Pokrajinskog sekreterijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, u saradnji sa opštinom Vršac.

Predsednik Privredne komora Vojvodine Ratko Filipović naglasio je da projekat direktno povezuje težnje i spremnost mnogih zainteresovanih strana u Vojvodini, od lokalnih samouprva, do privrednih komora i klastera.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.