Ljudska prava i protivpravnost

VIDEO K9: Međunarodni naučno-stručni skup na temu "Zaštita ljudskih prava: Od protivpravnosti do zakonitosti" počeo je danas u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu. Konferenciju organizuje Pokrajinski zaštitnik građana u saradnji sa Institutom za kriminološka i sociološka istraživanja iz Beograda.

0
822

Međunarodni naučni skup o zaštiti ljudskih prava Pokrajinski ombudsman organizovao je uz podršku Misije OEBS u Srbiji.

U ovom slučaju, međutim, kako je istakao prof. dr Zoran Pavlović, pokrajinski zaštitnik građana, akcenat nije na podršci institucijama vlade Republike Srbije u procesu pridruživanja i ispunjavanju obaveza iz poglavlja 23, 24.

“Nego se radi o tome da svaki značajan učesnik u javnoj vlasti uključujući i nezavisne institucije treba da da moguće odgovore, kako popraviti položaj građana u zemlji, kako im pomoći da ostvaruju sve ono što im je zagarantovano ustavom i zakonom, samo na taj način možemo da očekujemo bolje sutra “Od protivpravnosti do zakonitosti””, naveo je Pavlović.

Ovakvi skupovi, prema njegovim rečima, služe da institucije budu vidljivije, da pokažu šta i kako radi ombusman, kako rešiti situacije koje nisu zakonom regulisane i kada građani nemaju kome da se obrate osim zaštitniku prava građana, koji je tu da ohrabruje, opominje i savetuje.

Na skupu su izneta iskustva Rumunije, Mađarske i Rusije u ovoj oblasti.

“Pokušavamo da u rešavanju svakog pitanja damo odgovore koji će biti multidisciplinarni, i ja bih rekao u višenacionalnom konceptu, da vidimo kako se to radi u nekim drugim zemljama, u nekim drugim sistemima koji nisu samo iz iste pravne istorije i kulture, odnosno tradicije nego onima koji to nisu”, istakao je Pavlović.

Pored predstavnika nezavisnih institucija, u radu stručnog skupa učestvuju i predstavnici vlasti, pravosuđa i akademske zajednice iz naše zemlje i inostranstva, a najviše će biti reči o vadavini prava.

“To jeste naš plan reformi, sve ono što nas očekuje. Radimo ne zato što želimo da postanemo članica EU nego zato što želimo da budemo normalna evropska država, kao što je to danas većina evropskih država, u tom smislu je jako važno razgovarati i promeniti svest o svemu onome što je nama potrebno zbog nas, a ne zbog Evrope”, rekla je prof. dr Tanja Miščević, šef Pregovaračkog tima sa EU.

Planirano je i održavanje okruglog stola na temu Protivpravnost – odnos pravosuđa i drugih nezavisnih institucija, a skup će biti završen potpisivanjem izjave o saradnji, kojom se predstavnici nezavisnih institucija obavezuju na saradnju u oblasti rodne ravnopravnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.