Ljubavna drama Lenke Dunđerski i Laze Kostića u Galeriji Matice srpske

U petak, 23. septembra 2016. godine u 19 sati u Galeriji Matice srpske biće održana pozorišna predstava "Od raja do beznjenice".

341

Predstava “Od raja do beznjenice” je uzbudljiva, intrigantna, emotivna priča o odnosu najvećeg pesnika srpske književnosti i mlade, učene, prelepe Lenke Dunđerski, kćeri jednog od najbogatijih ljudi Austro-ugarske carevine, Lazara Dunđerskog.

Ljubav Laze Kostića prema Lenki Dunđerskoj ovekovečena je pesmom Santa Maria della Salute. A da li je Lenka volela Lazu, 29 godina starijeg pesnika? Šta je osećala prema njemu? Zašto se Laza oženio Julijanom Palanački? Šta je uzrok smrti Lenke Dunđerski, koja je preminula umrla u Beču u 25. godini života? O svemu tome i još ponečemu biće reči u predstavi “Od raja do beznjenice”.

Predstava je deo šireg projekta pod nazivom “Čudesni svet Dunđerskih” koji za cilj ima da se široj javnosti predoči značaj ove porodice, njihovo graditeljsko i ekonomsko-privredno nasleđe, kao i da se osvetle one značajne ličnosti koje su u Dunđerskima našle pouzdane prijatelje i dobrotvore, poput Laze Kostića, Zmaj Jove Jovanovića, Uroša Predića, Mihajla Pupina i dr.

Pre izvođenja predstave “Od raja do beznjenice” publika ima priliku da čuje monodramsko kazivanje testamenta Bogdana Dunđerskog koji sve svoje imanje ostavlja Matici srpskoj.

Nakon izvođenja predstave, svi zainteresovani će imati prilike da pogledaju Stalnu postavku Galerije Matice srpske i saznaju nešto više o portretima članova porodice Duđerski, koje su naslikali slikari Paja Jovanović i Uroš Predić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.