Ljubav na listi čekanja

VIDEO K9: Za nama je 14. februar, koji je mnogima, hteli to oni ili ne, bio u znaku ljubavi. Povod da se priča o ljubavi ne bi trebao da postoji, rekla je u emisiji Gordana Pavkov, Hyl trener metodologije Lujze Hej. Ukoliko čovek, pre svega, voli samog sebe, kako je navela, svaki dan bi mogao biti praznik ljubavi.

0
332

Ukoliko želimo da volimo druge, moramo, pre svega, voleti sebe, rekla je Gordana Pavkov.

Ljubav možemo manifestovati samo onda ako je ona već unutar nas jer, pojasnila je ona, ne možemo prikazati nešto što ne posedujemo.

“Ne možemo prikazati, ne možemo predstaviti, ne možemo doživeti, ne možemo emocijom proživeti nešto što nije deo nas. Dakle, samo one stvari, one emocije, ono kada smo uzbuđeni nad životom, to možemo predstaviti sebi, a to onda možemo predstaviti i našem okruženju”, kazala je Pavkov.

Prva stavka u priči o ljubavi je zavoleti sebe, istakla je Pavkov, jer je to osnovni korak u razumevanju sebe, a potom i razumevanja drugih. Zavoleti sebe, praktično znači doneti pravu odluku u trenutku kada osetimo da smo za to spremni.

“Kada dođe onaj momenat da zavolimo sebe, to mora da nas je pre toga nešto, neke stvari su nas toliko negde dovele na ono da smo se sve više smanjivali, svi su nam govorili ‘ti to moraš’, ‘ti nisi za ovo’, ‘ti nisi za ono’, i tako dalje i mi dođemo u situaciju kada se sve više smanjujemo, pa kada smo ispod one neke crte, kada sami sebe postavimo na neku životnu listu čekanja. U svemu tome osećamo da ‘ne pripada to baš meni’, ‘želim više’, ‘želim bolje”, rekla je Pavkov.

Taj presudni trenutak shvatanja da čovek živi životom kakav zapravo ne želi, svako će osetiti individualno i on se dešava, prema njenim rečima, obično u nekim kasnijim godinama.

“Kada negde, u nekom periodu kada smo već odrasli, kada smo prošli sve te neke učitelje, roditelje i obrazovni sistem, dakle roditelje u smislu da su nam govorili koliko nismo dobri, koliko možemo biti bolji, koliko nešto nije za nas i razne druge stvari, i mi smo, jednostavno, to poprimili. I kako je vreme prolazilo došli smo do jednog momenta da više ne želimo tako, ne možemo više tako”, navela je Pavkov.

Zavoleti celovitog sebe je proces koji ne prestaje i čija je lepota putovanje samo po sebi, rekla je Pavkov, a čovek sebe možemo voleti toliko da je srećan svakodnevno i da je svaki dan praznik ljubavi.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.