Liste čekanja kako kome

VIDEO K9: Rasprave poslanika pozicije i opozicije u skupštinskim salama često su dinamične i ponekad otkrivaju koliko naši politički predstavnici imaju parlamentarne kulture, ali i dodira sa stvarnošću u kojoj živimo. Zanimljive “činjenice” tako su se mogle čuti i na sednici Skupštine AP Vojvodine koja je održana u sredu, 26. juna.

0
192

Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine je na dnevnom redu trideset druge sednice kao najvažniju tačku imala donošenje odluke o Završnom računu budžeta za prošlu godinu.

U raspravi o ovoj tački najveći broj primedbi na predlog Odluke imali su poslanici Srpske radikalne stranke. Danijel Radić je govoreći o Završnom računu ocenio da je sa računovodstvene strane on urađen u skladu sa zakonom, ali da, uprkos tome, kada je reč o rashodnoj strani budžeta, građani koji žive na teritoriji pokrajine nisu osetili nikakav boljitak jer predviđeni projekti nisu realizovani.

Njemu je replicirao šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov koji je istakao da itekako ima građana koji su osetili boljitak od onoga što je realizovano preko pokrajinskog budžeta.

Radić je potom ponovo dobio reč od predsedavajućeg Skupštine. On je istakao da je iznenađen pojedinim tvrdnjama koje je izneo Jovanov, a među kojima je ona da u našim bolnicama nema lista čekanja.

Da je Danijel Radić bio u pravu kada je reč o listama čekanja u našim zdravstvenim ustanovama i da je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke nedovoljno informisan ili da namerno zanemaruje činjenice, najbolje govore konkretni podaci. Kao ilustraciju navodimo ono što je trenutno aktuelno na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

U Kliničkom centru Vojvodine na intervenciju – pregled kičmenog stuba trenutno čeka devet stotina pedeset sedam pacijenata dok operaciju katarakte očekuje dve hiljade devet stotina pedeset pet građana. Na ugradnju proteze za koleno u istoj ustanovi na listi čekanja se nalazi hiljadu četiri stotine pacijenata dok magnetnu rezonancu glave iščekuje hiljadu dve stotine dvadeset dva pacijenta od kojih će poslednji na listi biti pregledan krajem juna naredne godine. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.