Lideri Zapadnog Balkana žele aktivniju EU u regionu

Premijeri zemalja Zapadnog Balkana usvojili su danas na samitu u Sarajevu zajedničku izjavu u kojoj su istakli da je postojanje evropske perspektive ključno za međusobnu saradnju i napredak pojedinačnih zemalja i celog regiona.

0
412

Domaćin samita, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da su inicijative iznete na današnjem sastanku zvaničnika Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova delimično pretočene u zajedničku izjavu.

“Naša poruka je da želimo da evropska perspektiva ostane potpuno prisutna, želimo aktivnije i češće prisustvo predstavnika EU i veći obim investicija na prostoru Zapadnog Balkana”, izjavio je Zvizdić na konferenciji za novinare po završetku samita.

Zvizdić je rekao da su na sastanku predloženi projekti koji treba da budu realizovani u svakoj zemlji i u regionu, pre svega saobraćajni i energetski projekti, a da EU treba da pomogne u njihovoj realizaciji.

Cilj samita bio je, prema njegovim rečima, predstaviti i definisati zajedničke interese i inicijative za naredni samit Zapadnog Balkana u Trstu sredinom jula.

“Ovo je dobra poruka regionu i EU da mi u regionu možemo da razgovaramo i da se dogovaramo o zajedničkim interesima sve dok postoji evropska perspektiva regiona, koja će i dalje biti ključna baza dalje izgradnje saradnje, razumevanja i poverenja u regionu”. rekao je Zvizdić.

Na sastanku je, dodao je, razgovarano o evropskim integracijama, ekonomskoj saradnji, infrastrukturnim projektima, saradnji u oblasti obrazovanja, očuvanju mira i stabilnosti.

“Govorili smo i o problemima, nismo hteli da ih sakrijemo pod tepih”, rekao je Zvizdić i dodao da su svi pokazali da su potpuno orijentisani ka kreiranju “ambijenta kvalitetne saradnje, medjusobnog razumevanja i uvažavanja i očuvanja stabilnosti”.

Tema razgovora je bilo i stvaranje jedinstvenog tržišta Zapadnog Balkana i uklanjanje prepreka za bolji protok ljudi i kapitala.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je rekao da bi kratkoročni i srednjoročni efekti takvih inicijativa, prema kako je rekao konzervativnim procenama, bilo otvaranje 80.000 poslova.

Han je čestitao premijerima jer je to, kako je rekao, prvi put da su se premijeri Zapadnog Balkana okupili na području Zapadnog Balkana”, što je veliki gest i pokazuje koliko je napredak ostvaren.

“Problemi postoje, ali ako gledate dugoročno, postoji ukupan napredak regiona u pogledu evropskih integracija”, rekao je evropski komesar.

Han je rekao da je na sastanku još jednom uverio premijere u “ozbiljnost i jak interes EU” da radi na daljoj integraciji Zapadnog Balkana.

“I dalje ima posla da bi se postigao taj cilj i danas smo razgovarali kako da taj proces učinimo vidljivijim i da gradjani mogu da osete šta znači rad s EU, koji treba da donese povećanje blagostanja, bolje lične perspektive i jednostavno više novca u džepu”, rekao je Han.

Na samitu Zapadnog Balkana u Sarajevu, čiji je domaćin predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, učestvuju premijeri Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Duško Marković, Makedonije Emil Dimitrijev, Albanije Edi Rama, Kosova Isa Mustafa i ministar spoljnih poslova Italije Andjelino Alfano. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.