Lideri u privlačenju investicija

VIDEO K9: Na manifestaciji „Lideri investicija u Vojvodini“ predstavljeni su primeri najboljih praksi sistemskog pristupa ekonomskom razvoju i privlačenju ulaganja koji se primenjuju u Vojvodini. Manifestacija je danas održana u organizaciji Pokrajinske vlade i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, NALED.

0
317

Pored potencijala Novog Sada, Rume i Sombora u domenu privlačenja investicija i unapređenja opštinskih usluga, predstavljeni su rezultati novog istraživanja NALED o spremnosti lokalnih samouprava u Vojvodini da podstiču razvoj lokalne privrede.

Ravnomeran ekonomski razvoj Vojvodine izdvojen je kao jedan od glavnih prioriteta po formiranju Pokrajinske vlade pre godinu i po dana, istakao je tom prilikom Igor Mirović, a jedan od mehanizama podrške razvoju svih 19 opština jeste, kako je rekao, finansijska podrška otvaranju industrijskih zona.

“Trenutno se finansira izgradnja i opremanje 11 industrijskih zona, a cilj je da svaka opština u kojoj za to postoje uslovi dobije bar jednu modernu industrijsku zonu”, rekao je predsednik Pokrajinske vlade.

Stanka Pejanović, članica UO NALED je naglasila da je pored NALED-a, dobar pristup u privlačenju investicija u Vojvodini prepoznao i Fajnenšel tajms koji Vojvodinu godinama unazad pozicionira među najboljih deset u Evropi na listi „Gradovi i regioni budućnosti“ po strategiji privlačenja investicija i niskim troškovima ulaganja. Na ovoj listi se među malim regionima našao i Srem, kao i gradovi i opštine – Sremska Mitrovica, Inđija, Zrenjanin, Sombor, Pančevo, Ruma i Stara Pazova.

Ovim lokalnim samoupravama je, kako je navela, zajedničko je da su ocenjene kao opštine po meri privrede prema BFC standardu povoljnog poslovnog okruženja koji NALED sprovodi od 2007. .

U Srbiji je od 2008. do 2012. više od 30 lokalnih samouprava ispunilo zahteve BFC standarda, a od 2012. ovaj program prerasta u regionalnu inicijativu koja se sada sprovodi u Hrvatskoj, BIH, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. Do sada je kroz BFC program prošlo gotovo 100 gradova i opština iz regiona, a 43 steklo je BFC SEE sertifikat po zajedničkom regionalnom standardu. Među njima je osam iz Srbije, od čega pet iz Vojvodine – Pirot, Leskovac, Šabac, Stara Pazova, Ruma, Pančevo, Novi Sad i Sombor.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.