LGBT osobe štiti zakon, ali ne i mediji

VIDEO K9: Izveštavanje medija u Srbiji usko je povezano sa reakcijama vlasti i njihovom odnosu prema određenim dešavanjima, osobama i manjinskim grupama, bez obzira na kršenje etičkog kodeksa pri takvom načinu izveštavanja. Ovo je, između ostalog, u emisiji rekao Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, dodavši da je, uprkos tome što su poslednjih godina zabeleženi pozitivni pomaci, još uvek prisutan govor mržnje i širenje stereotipa prema LGBT populaciji.

0
401

O nezavidnom položaju LGBT populacije u Srbiji govorilo se na debati održanoj juče u Media centru Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Sam panel je bio podeljen u dve osnovne teme, od kojih je u prvoj bilo reči o zakonodavstvu koje tretira govor mržnje i zločin iz mržnje, u kontekstu položaja LGBT osoba, a u drugoj o tome na koji način mediji izveštavaju o LGBT populaciji.

“Sa druge strane se govorilo uopšte i o položaju medija i njihovom uticaju na određene društvene procese i odnos prema tzv. neprivilegovanim osobama, opet sa akcentom na položaj LGBT osoba i, uošte, ulozi medija u čitavom tom procesu. Od činjenice da mnogi mediji kod nas šire govor mržnje takoreći svakodnevno, pa do toga da bi mediji po i etičkom kodeksu, a i po nekim, kako bih rekao, normama civilizovanog ponašanja, trebalo da imaju, zapravo, apsolutno suprotnu ulogu od toga”, kazao je Sejdinović.

On je ocenio da trenutno imamo tešku medijsku situaciju kojom dominira neka vrsta političke instrumentalizacije u kojoj je, kako je rekao, prisutna proizvodnja straha i mržnje u celom društvu i gde se, po ugledu na neka ranija vremena, naveo je Nedimović, prepoznaju tzv. neprijatelji društva, obično pripadnici neprivilegovanih grupa ili politički protivnici.

“To je jedna veoma opasna situacija i tu se ne radi samo o kršenju etičkog kodeksa, nego se radi i očitavom nizu drugih dela, među kojima su i neka koja su krivično sankcionisana. Ja bih spomenuo da, pema istraživanjima Saveta za štampu za 2016. godinu, imamo oko 50% povećan broj prekršaja etičkog kodeksa u odnosu na 2015. koja je već bila problematična zbog velikog broja kršenja etičkog kodeksa”, naveo je Sejdinović.

Ipak, zahvaljujući pre svega političkoj odluci, ocenio je Nedimović, odnos prema LGBT osobama iz godine u godinu beleži pozitivne pomake.

“Prvo smo krenuli od jednog potpunog ćutanja o toj temi, potom do govora mržnje i reprodukcije stereotipa do, sada manje-više jednog neutralnog pristupa toj temi i ona u svakom slučaju jeste jedan pomak, ali sa druge strane i taj odnos prema LGBT populaciji govori da mediji, nažalost, jesu slika i prilika vlasti i da se oni strogo kreću u okvirima koje vlast zadaje”, rekao je Sejdinović.

Govor mržnje i širenje stereotipa i dalje su, međutim, prisutni u medijskoj slici Srbije i žalosno je, kako je istakao, što je dovoljno da vlast uperi prstom protiv bilo koga da mediji vrlo brzo menjaju retoriku i vraćaju u upotrebu termine iz devedesetih godina.

Nedimović je zaključio da je to samo još jedan dokaz da je naše društvo nakon devedesetih godina moralo da doživi neku vrst makar simboličke lustracije u kojoj bi bili prokaženi ljudi koji su kršili profesionalne, etičke i civilizacijske norme, kako danas ne bismo bili u sličnoj situaciji.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.