Ležeći policajci, zaštita ili smetnja?

VIDEO K9: Premda je postavljanje takozvanih ležećih policajaca jedna od mera usporavanja motornih vozila na kritičnim lokacijama, poput onih u blizini škola, ima i slučajeva kada takve mere na određenim deonicama mogu da izazovu neodovanje kao što je slučaj u Bukovcu. O tome su svoje mišljenje dali predstavnici vlasti i opozije pred poslednju sednicu gradskog parlamenta.

150

Takozvani ležeći policajci u saobraćaju postavljaju se kako bi motorna vozila smanjila brzinu kretanja u blizini škola ili nekim kritičnim delovima sobraćajnica.

U pojedinim delovima grada, međutim, smatraju da ih ima previše na određenim deonicama, poput početka Bukovačkog puta zbog čega su meštani pisali i peticiju.

“Imali smo prethodno veliki broj zahteva građana Bukovca da se postave ležeći plicajci, jer je bio ne mali broj saobraćajnih incidenata gde su deca bila stradala na toj istoj saobraćajnici i sad je znate veliki problem da li, jedni su za ležeće policajce, jedni su protiv ležećih policajaca. Jedni su za garaže, drugi su protiv garaža. Koju god temu nađemo mi ćemo imati da se podelimo odmah da li na po pola ili po nekim drugim srazmerama. To više nije ni bitno”, kazao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

U ovakvim slučajevima, kako je rekao, struka ima glavnu reč i donosi odluku s obzirom na kapacitet i frekeventnost ulice, kao i broj stanovnika te kretanje dece. Vučević je skrenuo pažnju i na projekat izgradnje trotoara i biciklističke staze između Petrovaradina i Bukovca koji za sada nije realizovan zbog imovinsko-pravnih odnosa.

“Nešto bih više mogao da kažem oko trotoara koji nedostaje. Mi imamo predviđen trotoar između Bukovačkog dola, odnosno tog dela Petrovaradina ka Bukovcu. Ne znam dal’ su mi tu odbornici iz Petrovaradina i Bukovca. Nismo uspeli to da rešimo zato što postoje zahtevi od određenih vlasnika, da je čak u pitanju jedna privatna firma da nam ne dozvoljava da uzmemo metar-dva zemlje po širini, a sad ne znam kol’ko je to u dužini za pešačku i biciklističku stazu koja bi bila sa desne strane ako se ne varam kad se ide ka Bukovcu”, rekao je Vučević.

U Srpskoj radikalnoj stranci po ovom pitanju kažu da ne vide lošu nameru gradskih vlasti da se situacija vezano za ležeće policajce reši i apeluju na veću bezbednost stanovnika Bukovca.

 “Građani Bukovca se ne žale na policajce koji su postavljeni, nego na njihov broj i njihovu učestalost. I bukvalno već smo imali nekoliko incidentnih da kažem situacija gde su ljudi imali problem da se zaustave, čak su sletali sa puta i tako dalje, i tako dalje”, istakao je Đurađ Jakšić iz Srpske radikalne stranke.

Ležeći policajci, kazao je Jakšić, jesu potrebni, ali je pitanje da li baš na tako kratkoj udaljenosti jedni od drugih. Kada je reč o bezbednosti u saobraćaju, u oblasti preventivnih mera možda je i bolje kad važi izreka ‘od viška glava ne boli’, mada bi u svakom slučaju trebalo voditi računa i o ekonomičnosti i optimalnom protoku saobraćaja.

 

2 KOMENTARA

 1. 1.Ko se zalio i trazio postavljanje? Javnost uma pravo da zna konkretno
  2.Ko je stradao u saobracaju u zadnjih 10 godina na toj deonici? (niko)
  3.Gde su skole, ili mesta sa vecom frekvencijom pesaka ili mesta koja zahtevaju usporen rezim saobracaja na Bukovackom putu (nema ih)

  Znaci neko utrosio pare na nesto nepotrebno, i naravno cena… verivatno su milionske cifre u pitanju. Ipak treba nabacati asfalt na put i pobosti znakove. To kosta mnogooooooo

 2. 1.Ko se zalio i trazio postavljanje? Javnost ima pravo da zna konkretno
  2.Ko je stradao u saobracaju u zadnjih 10 godina na toj deonici? (niko)
  3.Gde su skole, ili mesta sa vecom frekvencijom pesaka ili mesta koja zahtevaju usporen rezim saobracaja na Bukovackom putu (nema ih)

  Znaci neko utrosio pare na nesto nepotrebno, i naravno cena… verovatno su milionske cifre u pitanju. Ipak treba nabacati asfalt na put i pobosti znakove. To kosta mnogooooooo

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.