Leto opet bez vode

VIDEO K9: Letnji meseci ni ove godine ne prolaze bez žalbi sugrađana iz rubnih delova grada zbog nestašice vode. Iz nadležnog javno komunalnog preduzeća upućen je apel za racionalniju potrošnju vode za piće, jer će u suprotonom biti primorani da uvedu restrikcije vode.

22

Stanovnici Veternika, Futoga i pojedinih rubnih delova novosadske vodovodne mreže i ovog leta, kako kažu, po više sati imaju vrlo slab pritisak vode u cevima, a ponekad su ima slavine suve i po nekoliko časova tokom dana.

Nestašica vode prisutna je od ranih jutarnjih časova do ponoći, što sugrađanima iz ovih delova grada otežava normalno funkcionisanje, a naročito u jeku epidemije korona virusa. Sa ovom situacijom upoznali smo u petak i gradonačelnika Novog Sada.

JKP „Vodovod i Kanalizacija“ uputilo je istog dana apel svim građanima Novog Sada da racionalno troše vodu jer se poslednjih desetak dana, kako su naveli, beleže nestašice.

Potrošnja vode znatno je veća od uobičajene za ovaj period godine i u tome, kažu u Vodovodu, prednjači sremska strana grada, kao i pravac Kovilj – Budisava – Kać, a razlog je porast temperature vazduha i migracija većeg dela Novosađana u vikendice i kuće na sremskoj strani Dunava.

Situacija s nestancima vode, ističu u ovom preduzeću, isključivo je posledica nesolidarnog odnosa sugrađana međusobno, i dodaju da bi prerađena voda u Fabrici vode isključivo trebalo da se koristi za piće, sanitarne potrebe i kuvanje, a ukoliko se trend korišćenja pijaće vode za nepotrebne aktivnosti nastavi i narednih dana Vododov će biti primoran da uvodi restrikcije.

Pogon za preradu vode, kažu u Vodovodu, radi svojim punim kapacitetom i proizvodi 1.350 litara vode svake sekunde, bez ikakvih tehničkih smetnji.

Sirove vode ima dovoljno, ali je zbog, kako navode, neodgovornog ponašanja, ne svih potrošača, potrošnja pijaće vode enromno skočila i stoga nemaju svi korisnici uredno vodosnabdevanje.

„Restrikcije nisu nikom u interesu, ali ako ne prevlada razum i empatija, to ostaje kao jedina mera, zato apelujemo na sve korisnike da vodu troše racionalno jer taj dragoceni resurs nije neiscrpan“ saopšteno je iz JKP „Vodovod i kanalizacija“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.