Leto bez dogovora vlasti i opozicije

Odlaganje dogovora oko izbornih uslova ostavlja sve manje vremena za opoziciju, ali i za vlast, jer bez opozicije u državnim institucijama, Srbija ne izgleda kao normalna demokratska zemlja, ocenio je politikolog Boban Stojanović.

0
8

Međustranački pregovori sa predstavnicima Evropskog Parlamenta nisu do sada dali odgovarajuće rezultate po opoziciju.

Koliko je realno da se postigne dogovor u dogledno vreme koji će zadovoljiti opoziciju, upitali smo politikologa Bobana Stojanovića.

“Vremena je sve manje, međutim, dodao bih na vaše pitanje da je sve manje vremena i za vlast, jer ni vlasti ne odgovara opozicija koja je van institucija, van parlamenta, i onda Srbija čak ni ne izgleda kao normalna zemlja, jer još jedino u Belorusiji nemate opoziciju u parlamentu i takva situacija koja je prouzrokovana prethodnim izborima i odbijanjem opozicije da na njima učestvuje, je i dovela do novih vanrednih parlamentarnih izbora koji će se vrlo verovatno održati zajedno sa predsedničkim i beogradskim i vlast, takođe, ima nekakvu vrstu interesa da opozicija na njih izađe,” rekao je Stojanović.

Dokumentom iz Brisela sa predlozima o unapređenju izbornih uslova u Srbiji, gotovo niko nije zadovoljan. Ni deo opozicije, ni vladajuće stranke. Nije izostalo ni pojašnjenje Vladimira Bilčika i Tanje Fajon. U saopštenju se navodi da radni dokument nije isto što i politički sporazum i da on pruža moguće orijentacije učesnicima Međustranačkog dijaloga. Naglašeno je i da je na samim učesnicima dijaloga da pronađu međusobni dogovor i da je uloga evroparlamentaraca da pomažu na putu ka postizanju takvog sporazuma, ne da nameću stavove ili unapred pripremljena rešenja. U predlogu, između ostalog piše da je potrebno: da se obezbedi ravnopravan pristup medijima, da svi emiteri moraju da se pridržavaju Zakona o javnom informisanju, kablovski emiteri osiguraju uravnoteženo predstavljanje stavova kako vladajućih tako i opozicionih stranaka, ali i stručnjaka.

Politikolog Boban Stojanović je istakao da će kraj septembra i početak oktobra pokazati da li će biti postignut neki dogovor oko izbornih uslova ili nas možda čeka protestna jesen.

Preuzeto od KTV Zrenjanin

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.