“Letnja smejurija” na Raspustilištu

VIDEO K9: Kao i godinama unazad, manifestacija Raspustilište uveseljava mnoge mališane u periodu pred polazak u školu. Oni su slikali, glumili, vežbali, slagali kockice, u skladu sa svojim uzrastom i željama.

1294

Program zagrevanja za školu novosadskog Raspustilišta namenjen je deci od 6 do 14 godina, ali i onim mlađima. Tokom ove manifestacije na istom mestu je istovremeno organizovano nekoliko kreativnih radionica, tako da deca sama mogu da izaberu na kojima će učestvovati.

“Naš princip je da detetu ponudimo mogućnost izbora. Sužavanje izbora na jednu radionicu je opet sugestija roditelja i vi ne otkrivate talenat svoga deteta. I često se roditelji iznenade, ali ima i među vašim kolegama novinarima, onih koji su upravo ovde počeli svoje umeće novinarskog zanata. To ćemo imati i u okviru ovog raspustilišta kroz radionicu Kreativne družionice”, rekla je Ljiljana Gantar, idejni tvorac manifestacije.

Kao svakodnevno zagrevanje predviđena je sportska radionica, gde su deca ovaj put uz pomoć instruktora vežbala penjanje. Na likovnoj radionici rađena je tehnika slikanja temperama, gde su na zadatu temu nastajala mala umetnička dela, a najmlađi su naučili kako uz pomoć žumanceta, sirćeta i boje da naprave temperu, kao što su slikari nekada pravili. Radionicu Pokretne slike već dugi niz godina vodi jedan reditelj, a mališani su imali priliku da se okušaju u glumi i snime film.

“Svake godine mi se i leti i zimi tu družimo i snimamo te mini priče. Oni se tu zainteresuju dovoljno da dođu i idući put i nauče malo više. Jer to je kratko vreme, ali dovoljno da se neko od njih zainteresuje, pa možda u budućnosti da se bavi time”, kazao je reditelj Marko Kaćanski.

Kaćanski je istakao da je potrebno da se i u školama organizuje što više sekcija u okviru kojih bi deca imala raznolike sadržaje i koji bi odredili njihova dalja interesovanja.

“Bio sam u likovnoj radionici i lepo smo se zabavljali, pohvalio me je akademski slikar. A ovde se snima film o letnjoj smejuriji, odnosno smešna kratka priča za leto. Ja glumim nekog Jocu”, opisuje svoje iskustvo Nikola Gaborov, jedan od učesnika radionica.

Radionice su besplatne i broj učesnika nije ograničen. Idući četvrtak je poslednji dan kada će biti otvorena i izložba radova Dečije likovne kolonije i gde će deca moći da pogledaju film Letnja smejurija koji su snimili.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.