Letnja škola reproduktivnog zdravlja za decu iz Svratišta

VIDEO K9: Udruženje Crvena linija uz podršku Grada, organizovalo je za korisnike Svratišta "Letnju školu reproduktivnog zdravlja", tokom koje će deca imati priliku da steknu korisna znanja o ovoj temi. Škola počinje danas i održava se u Vrbasu.

0
321

Šestnaest korisnika Svratišta starijih od 14 godina, naredna tri dana boraviće u Vrbasu, gde će proći edukaciju o reproduktivnom zdravlju.

“To je škola koju je organizovala Crvena linija i podržana je od strane Gradske uprave za sport i omladinu i kancelarije za mlade i u naredna tri dana naša deca će učiti o tome kako da zaštite svoje reproduktivno zdravlje, kako da se postavljaju u partnerskim odnosima. Praktično mi u toku godine dosta sa njima radimo na te teme, ali će ovo sad biti prilika da se zaista to ispotencira na jednom mestu, da se prođe sve i da naravno steknu neka nova znanja, ali ne samo znanja, već i veštine kako reći ne, kako praktično zaštititi svoje zdravlje reproduktivno u najrazličitijim situacijama”, rekla je Daliborka Batrnek Antonić, koordinatorka Svratišta.

Edukacija mladih na temu reproduktivnog zdravlja ima za cilj da usmeri mlade da izgrade stavove iz oblasti planiranja porodice, kaže Batrnek Antonić.

“Za našu decu je to pogotovo bitna tema, zato što se zna da u populaciji sa kojom mi radimo su puno češće maloletničke trudnoće i maloletnički brakovi, nego recimo kada se poredi sa opštom populacijom i to je razlog zašto mi često potenciramo te teme i trudimo se negde da objasnimo deci da što je više moguće produže taj ulazak u tu roditeljsku ulogu, zato što neko postane roditelj sa 14-15 godina, što se na žalost i dalje često dešava. To nosi sa sobom mnoge probleme i za to novorođenče, od zdravstvenih pa preko socijalnih i raznih drugih”, rekla je koordinatorka Svratišta.

Mladi će biti smešteni u Sportsko-rekreativnom centru u Vrbasu, gde će pored edukativnih, u okruženju koje je prilagođeno mladima, imati i sportske, kao i zabavne aktivnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.