Lepota kvarca

VIDEO K9: Izložba minerala i kristala postavljena je u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, gde će do kraja juna posetioci imati priliku da saznaju nešto više o nastanku, obradi i upotrebi minerala.

0
611

Na svetu postoji preko 4000 vrsta minerala. Kvarc je jedan od najrasprostranjenijih minerala na Zemlji, a njegove varijacije očaravajućih boja, poput ljubičastog ametista, tirkiza ili akvamarina, koriste se u najrazličitije svrhe.

“Pošto je to po formi tvrd mineral, to je silicijum dioksid, onda se jako lepo glača, jako lepo reže i može da prelama svetlost, propušta svetlost ili odbija svetlost, u zavisnosti od toga i od mikrokomponenti koje sadrži, on može da dostigne lepotu dragog kamena, odnosno minerale kao što je dijamant i zbog toga se svi varijeteti kvarca zovu poludrago kamenje i najčešće se upotrebljavaju u izradi nakita”, rekla je Dragica Stojiljković, Društvo ljubitelja minerala, stena i fosila “Geo – Pan “.

Za izradu predmeta obično se koriste forme kvarca koje se nalaze u rečnom nanosu. Najpoznatija i najveća nalazišta kvarca su u Brazilu, navodi Stojiljković, dodajući da se kvarc koristi za umetničko izražavanje na krupnim primerima, izradu nakita, ukrasnih predmeta za kuću, a veruje se i da ima uticaj na zdravlje.

“Tako sad otvaraju slane sobe, u koje minerale soli kompunuju i tamo idete na lečenje i isto tako otvaraju salone gde vi imate masažu sa kamenjem, među tim kamenčićima su i minerali kvarca i imate takođe i horoskopske znake. Odredili su prema horoskopskom znaku, osobi koja kad je rođena, imate različite varijatete kvarca koje treba da nosi u vidu ogrlice i narukvice, a to je zbog toga što kvarc ima određenu frekvenciju, pa kao što svaka stvar, i električni uređaji i naš svaki organ u našem telu ima neku određenu frekvenciju, kada si zdrav, a ta se frekvencija malo poremeti kad se razbolite”, navela je Stojiljković.

Ona kaže da terapija mineralima može pomoći obolelila. Sa druge strane, kvarc može i da naruši zdravlje. Udisanjem kristalne prašine prilikom obrade kvarca, tokom godina može se razviti oboljenje pluća – silikoza.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.