Lepi utisci iz Novog Sada za Lipljan

VIDEO K9: Grupa osnovaca sa Kosova i Metohije ovih dana je u poseti našem gradu. Zahvaljujući projektu "Svim srcem za osmeh deteta", Udruženje građana Novi Sad već treću godinu za redom organizuje ove posete, kroz koje deca sa Kosova imaju priliku da se upoznaju sa Novosađanima i obiđu znamenitosti Novog Sada. Svoje utiske podelili su s nama u emisiji Otvoreni ekran.

0
378

Ove godine Novi Sad je ugostio 36 osnovaca iz Lipljana. Deca su smeštena kod svojih vršnjaka iz nekoliko gradskih osnovnih škola.

Prema njihovim rečima, prvi utisci su im odlični, a najviše im se, kako navode, dopala poseta Sabornoj crkvi i Gradskoj kući u kojoj im je juče upriličen i svečani prijem.

Do sada su obišli Gradsku biblioteku, muzeje, Petrovaradinsku tvrđavu i brojne druge znamenitosti. Svaki dan im je ispunjen brojnim sadržajima i druženjima, jer u društvu prijatelja sve im je, kažu, mnogo lepše.

“Mi se ujutru rano probudimo, da bismo stigli da se spremimo i doručkujemo, kad se vratimo, to je uglavnom sedam, osam sati, onda večeramo, malo odmorimo i onda idemo da spavamo. Tako nam izgleda dan. Ali lepo se družimo”, navela je Mila Mihajlović, učenica iz Lipljana.

Deca iz Lipljana uživali su i u novosadskom bioskopu, kao i na klizalištu u Ledenoj šumi. Cilj i jeste zbližavanje dece u tolikoj meri da im odrasli skoro i ne trebaju, rekao je predsednik Udruženja građana Novi Sad Goran Bajšanski.

“Da prosto, budu jedni drugima dovoljni, da se zajedno druže, provode i zanimaju. To jeste svrha ovog projekta, da ujedini decu generalno, da sklope neka nova prijateljstva, što se pokazalo već dve godine unazad da jeste tako i da se deca čuju, kako iz opštine Štrpce koji su bili, tako i naša iz Novog Sada”, rekao je  Bajšanski.

Udruženje građana Novi Sad organizuje ovakve posete kroz projekat “Svim srcem za osmeh deteta”, a uz veliku pomoć grada i društveno odgovornih preduzeća nemaju većih problema u realizaciji ove ideje koja je pokrenuta pre tri godine.

“Tada su Vanja Božić i Ivana Đaković došle na ideju da, pošto su i oni pre desetak godina bili domaćini isto dece sa Kosova, a i ja sam pre oko 14 godina isto bio domaćin dece sa Kosova, ali je u pitanju bio boravak samo na dve noći. I, eto, rodila im se ideja da mi to opret pokrenemo, pošto je to bilo stalo. Pre tri godine, kako je to krenulo, uz pomoć ljudi, prijatelja, firmi, kompanija, pa i samog Grada Novog Sada koji je od strta prepoznao tu ideju, šta želimo da radimo. Naravno da su u početku svi bili skeptični, da li će to uspeti, jer, dovesti 30, 40 ili sad 36 dece da borave sedam dana u Novom Sadu je, stvarno, velika odgovornost, a i velika neka obaveza da sve potekne kako treba i da sve teče u nekom pozitivnom smeru”, kazao je  Bajšanski.

Mila je navela da će po dolasku kući ukućanima prvo ispričati o prijateljima koje je upoznala i o svojim utiscima iz Novog Sada. A za druženje u našem gradu ostalo je još dva dana, tokom kojih će imati priliku da prikupi još poneki lep utisak koji će poneti u Lipljan.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.