Lektira – uvod u kulturu čitanja

VIDEO K9: Počela je nova školska godina, a s njom i novi ciklus školskih lektira koje neko đaci jedva čekaju, a neki, hteli ne hteli, prihvataju sa manje ili više otpora.

0
41

Školska lektira deo je razvoja kulture čitanja među mladima, a zbog toga što je obavezna, međutim, kod određenog broja đaka izaziva suprotan efekat pa se uglavnom čuje “moram pročitati”, umesto “želim da pročitam” lektiru.

Ponekad je problem i pronaći knjigu za lektiru, a veliki broj njih dostupan je i u Dečjem odeljenju Gradske biblioteke Novi Sad.

Prema njihovim iskustvima, navodi Novaković, štivo iz lektire sa manje otpora prihvataju učenici nižih razreda.

Kako deca rastu, rastu i njihove obaveze, veći broj predmeta, a rastu i interesovanja za druge sfere života, što sve dovodi do toga da nekada ne prihvataju lako ono što im je nametnuto, poput školske lektire, pogotovo ako sadržaji knjige nisu aktuelni za vreme u ojem živimo, kaže Novaković,

Starijim osnovcima se neki od ovih romana obaveznih za lektiru dopadnu, neki ne, zato što su složeniji, imaju dužu formu, odnosno, kaže Novaković, što je deblja knjiga, kod nekih je veći otpor prema njenom čitanju, ali ih uglavnom savladaju, sa manje ili više volje i uspeha.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.