Lekoviti pokret u prirodi

VIDEO K9: Ni jedan lek ne može da zameni pokret, koji je najvažniji za osobe obolele od multiple skleroze. Članovi Društva multiple skleroze Vojvodine, zajedno sa Udruženjem mentalno nedovoljno razvijenih osoba, prošle srede isprobali su nove vidove rehabilitacije na salašu Filipus u Šajkašu.

0
51

Na inkluzivno-edukativnom salašu Filipus u Šajkašu održani su novi vidovi rehabilitacije za obolele od multiple skleroze.

Među njima su i takozvano “nordijsko hodanje” i hipoterapija sa kojima su upoznati članovi Društva multiple skleroze Vojvodine. Reč je o akciji koju zajedno organizuju ovo društvo, Savez Srbije za nordijsko hodanje iz Beograda, Konjički klub “Filipus” i Udruženje građana “Vera Ljubav Nada”, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Dijagnozu ove bolesti daje, neurolog, psiholog i neuropsihijatar prave suportativnu terapiju, a ono što oboleli mogu da rade sami, ističe predsednica Društva multuple skleroze Vojvodine Jasna Brančić, jesu fizikalne terapije.

Kao podkast na Jutjub kanalu ovog društva postavljene su emisije Help desk u kojima su, između ostalog, ponuđeni različiti vidovi fizikalnih terapija ukuljučujući i ovu u Šajkašu.

Oboleli od ovog nevidljivog i nedovoljno razumljivog neuromišićnog oboljenja koje napada centralni nervni sistem, sa različitim simptomima, ne mogu da znaju kada, u kojoj meri i na kojem delu tela će da im se desi udar i koliko će on dugo trajati, navela je Brančić.

Ona je dodala da postoje lekovi koji mogu da uspore tok bolesti, terapijaska prilika u našoj zemlji se postepeno povećava, ali još uvek nisu svi u prilici, kako je rekla, da dobiju lek. Nordijsko hodanje, kao novi vid rehabilitacije, omogućava obolelima oslonac na tri tačke tela.

Društvo multiple skleroze Vojvodine u svom sastavu ima 14 članica i skoro 1.000 članova.

Broj obolelih u pokrajini je mnogo veći, kazala je Brančić i pozvala sve one koji to već nisu učinili da im se pridruže, kako bi dobili informacije o tome kako lakše živeti sa miltiplom sklerozom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.