Lekoviti Fruškogorski lipov med

VIDEO K9: Društva pčelara na svojim okupljanjima uvek sa ponosom predstavljaju Fruškogorski lipov med, proizvod visokog kvaliteta, koji je upravo zbog svoje specifičnosti dobio i zaštitu oznake porekla.

0
493

Fruškogorski lipov med je po količini polenovih zrnaca lipe u nektaru daleko iznad svih ostalih vrsta lipovog meda, ne samo kod nas već i u Evropi.

Na taj način su lekovita svojstva lipe u njemu zastupljena u visokom procentu.

“Taj sertifikovani Fruškogorski lipov med gde je sertifikovan sa polenom koji je bi trebalo da bude iznad što kažu 45 posto, ali mi smo to digli pa je naš iznad 65 posto, što znači i to nam je mala mera. Naš ustvari sertifikovani Fruškogorski lipov med u 90 posto slučajeva je preko 80 posto polena lipe, što znači da ga takvog u svetu nema”, rekao je Radomir Lazić, pčelar iz Beočina.

Pčelari su organizovali i zadrugu Fruškogorska košnica, kako bi što bolje plasirali svoj med i počeli da ga izvoze u Evropu. Lazić se nada da će i u budućnosti u beočinu biti izgrađen pogon za vrcanje i pakovanje ovog meda.

“Jedino i najveće područje u Evropi, nećemo da kažemo na Balkanu, koje ima tu količinu lipe na jednom mestu, koje ima tu klimatsku, imamo tu tri vrste lipe, gde ta lipa u tim klimatskim uslovima daje najbolji kvalitet, ima najbolja svojstva po pitanju čoveka kao bića kome je potrebno nešto da unese zdravo i korisno u organizam”, naveo je on.

Građani su prepoznali kvalitet ovog meda i slažu se da cena i kvalitet moraju biti srazmerni, kazao je za Kanal 9 prema rečima Milana Bulajića, predsednika Udruženja pčelara “Jovan Živanović”.

Pored fruškogorskog lipovog meda, oznaku zaštite porekla u Vojvodini dobili su i futoški kupus, kao i begečka šargarepa, koji su sada nezaobilazna namirnicama na manifestacijama zdravih i kvalitetnih lokalnih proizvoda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.