Lekarima hleba preko pogače

VIDEO K9: Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti je lekarima omogućio hleba preko pogače, a na uštrb građana, koji nedostatak adekvatne zdravstvene nege i predugačke liste čekanja sada praktično "leče" ozakonjenom korupcijom, smatraju u Nevladinoj organizaciji Doktori protiv korupcije.

0
162

Zdravstvo je, ispred sudova, policije i carine, najkorumpiranija institucija u Srbiji, pokazalo je istraživanja precepcije građana o borbi protiv korupcije koje je tokom prošle godine radio USAID.

Boljoj situaciji u ovoj oblasti svakako nije dopreneo novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti iz aprila ove godine, koji je dozvolio postojanje paralelne državne i privatne prakse lekara, kao i neprimerenu praksu davanja poklona lekarima u iznosu do 462 evra, kažu u NVO Doktori protiv korupcije.

“Taj zakon omogućava korupciju. Imate dva člana koja su zbilja baš koruptivna. Jedan je član 60. Ranije je to bio član 199 koji omogućava da državni lekar radi privatno. Znači, to je neverovatna situacija. Ja često, uz dozu ironije, komentarišem i kažem, pa zašto onda carinik ne bi mogao da bude špediter poslepodne, ili sudija advokat”, kazao je dr Draško Karađinović ispred NVO Doktori protiv korupcije.

Ovaj član Zakona, prema njegovim rečima, podriva sistem, jer model zdravstva nikako ne može da počiva na konfliktu interesa.

Drugi je takozvani “bakšiš član” kojim je dozvoljeno da lekar primi poklon u vrednosti od oko 400 evra, što Karađinović naziva apsurdom.

“Koliko je zakon ceo koji omogućava državnom lekaru da bude privatnik u isto vreme, a potom, pošto to očigledno nije bilo dovoljno, omogućava mu da na radnom mestu, u državnoj bolnici primi poklon od 430 ili 450 evra, pokazuje koliko je taj zakon neverovatan”, istakao je dr Karađinović.

Svoju zahvalnost lekaru koji prima platu iz budžeta koji se puni porezom tih istih građana koji sede po čekaonicama, pacijenti ne bi trebali da izražavaju novcem ili poklonima, već bi naprotiv, takva praksa morala biti najstrože zabranjena, smatra on.

Osim rekonstrukcije infrastrukturnih zdravstvenih objekata, koju treba pohvaliti, dodao je Karađinović, država bi morala da obezbedi sve druge uslove koji će građanima omogućiti pravovremenu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.