LEKARI SVE VIŠE ODLAZE U INOSTRANSTVO DA RADE

661

(VIDEO K9) Srbija se već dugo godina suočava sa problemom takozvanog “odliva mozgova”. U prilog ovome, govori i činjenica je samo od početka godine oko 650 lekara iz Srbije pokušalo da nađe zaposlenje u inostranstvu. To su uglavnom mladi lekari koji čekaju posao, ali i specijalisti.

Više od 650 lekara je od Lekarske komore Srbije tražilo izdavanje sertifikata dobre prakse, koji im je neophodan kako bi posao pronašli u inostranstvu.

Ona je upozorila da država mora nešto hitno da preduzme, kako bi se zaustavio odliv lekara, jer analiza starosne strukture lekara pokazuje da su 60 odsto internista, ginekologa, pedijatara stariji od 55 godina.

Trenutno u Srbiji, kako kaže, imamo neobičnu situaciju što se tiče lekara. Dosta je mladih lekara na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), već postoji manjak specijalista – patologa, anesteziologa, radiologa, a biće deficitarni i pedijatri i kardiohirrgija, a sa druge strane sve više lekara odlazi u inostranstvo.

Radosavljević je podsetila da ovaj problem nema samo Srbija i da je, recimo, Poljska kada je ušla u EU za manje od tri meseca ostala bez 6.000 lekara koji su otišli u druge zemlje EU da rade. U Srbiji je prvoj polovini ove godine šest lekara preko NSZ otišlo u inostranstvo da rade i to u Nemački i u Libiju.Osim NSZ mnogi u inostranstvo na rad odlaze i preko privatnih agencija za zapošljavanje, ali ima i onih koji posao nalaze preko prijatelja, rođaka, poznanika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.