Lekari iz Vojvodine proslavili jubilej

VIDEO K9: U Istorijskom arhivu Grada Novog Sada održana je svečana sednica Skupštine Lekarske komore Vojvodine povodom 90 godina od osnivanja i postavljena izložba o istorijatu komore.

222

Regionalna lekarska komora Vojvodine obeležava svoj jubilej, 90 godina postojanja. Tim povodom je u Istorijskom arhivu Grada Novog Sad održana svečana sednica i postavljena izložba koja govori o istorijatu same komore.

Na skupu je bilo reči o unapređenju zdravstvenog sistema Vojvodine i Srbije, kao i vraćanju ugleda lekarskoj profesiji u našoj zemlji.

“Ujedno je prilika da obeležimo jednu veliku godišnjicu. To je, naime 90 godina od osnivanja Lakarske komore Dunavske banovine. Ujedno proslavljamo i 15 godina od ponovnog početka rada Lekarske komore Vojvodine koja je kasnije postala deo lekarske komore Srbije, odnosno nastavila sa radom”, istakao je profesor dr Dejan Sakač, predsednik Regionalne lekarske komore Vojvodine.

Događaju su prisustvovali, kako je kazao, svi članovi Skupštine, ali i nekadašnji predsednici Lekarske Komore Vojvodine.

On je dodao da je jedan od ciljeva skupa i pokretanje inicijative za vraćanje imovine ili da se barem dobije pravo na korišćenje svojevremeno oduzetog prostora Doma Lekarske komore, odnosno Lekarske komore Dunavske banovine koja se nalazi na trgu Ferenca Fehera 7.

“To je inače prostor koji je po programu arhitekte Đorđa Tabakovića izgrađen 1937. godine. I odlukom tadašnjeg odbora Grada Novog Sada oduzet je i stavljen u opšte narodnu imovinu”, izjavio je dr Sakač.

Prema njegovim rečima, pored izdavanja i obnavljanja licenci Lekarska komora Vojvodine, kao i Lekarska komora Srbije dobila je i nov zadatak koji se odnosi na obavljanje redovnog spoljnjeg nadzora zdravstvenih ustanova kojih u Vojvodini ima oko dve stotine. Želja im je, kako kažu, da dobiju i mogućnost obavljanja kontinuirane medicinske edukacije shodno potrebama lekarstva u Srbiji.

“Mislim da smo svi zajedno odgovorni za pad ugleda profesije u prethodnih 20 godina. Ali, nadam se da jedino svi zajedno možemo da povratimo taj ugled. Delom, uvek kažem, da i mediji nose deo odgovornosti s obzirom da se senzacionalistički izveštava o nekim negativnim primerima u zdravstvu, a neki dobri primeri ostaju u senci. Jer, ipak svi ćemo se složiti 99 posto lekara Srbije radi pošteno i savesno svoj posao savki dan i naši građani to osećaju”, naveo je dr Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije.

Kako je kazao, mnogo veći problem kada je reč o migracijama lekara predstavljaju unutrašnje migracije, zato što najveći broj lekara živi u 4 grada Srbije, Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. On je dodao da se radi na Pravilniku o ustanovama i o planu mreže kojom bi svi građani Srbije bili pokriveni adekvatnom zdravtsvenom zaštitom.

“Što se tiče broja lekara koji su članovi Lekarske komore Vojvodine mi imao bezmalo 8 hiljada lekara u Vojvodini i imamo negde oko 26 000 zdravstevnih radnika koji rade u sektoru zdravstva, a ovbih 8 hiljada lekara funkcioniše u prmarnoj, sekundarnoj i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite u 44 doma zdravlja i u 35 objekata sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite. To izuzetan broj, veliki broj lekara. Svake godine se zapošljava sve veći broj zdravstvenih radnika tako da sam ubeđen da ćemo već sledeće godine imati preko 8 hiljada lekara u zdravstevnom sektoru severne srpske pokrajine”, rekao je prof. dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Istaknuto je i da su tokom ove godine usvojene bitne zakonske izmene koje omogućavaju dodatna ovlašćenja i mogućnosti Lekarskoj komori, a jedan od prioriteta su i mlađe kolege i obezbeđivanje adekvatnih uslova za njihov rad.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.