Legat Jovana Dejanovića Muzeju Vojvodine

VIDEO K9: Muzej Vojvodine je bogatiji za nekoliko hiljada dokumenata, fotografija, plaketa i odlikovanja nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Jovana Dejanovića. Danas je predstavljen javnosti deo poklona legata, a najesen je najavljena i izložba u ovom muzeju.

0
696

Najzapamćeniji gradonačelnik Novog Sada Jovan Dejanović ovih dana puni 90 godina, a Muzeju Vojvodine poklonio je na desetine predmeta, prepiski i poklona, kao i odlikovanja koje je dobio dok je bio prvi čovek grada od 1974. do 1982. godine.

On se nesebično odrekao svega toga, a zahvaljujući tim predmetima pomoći će istoričarima i hroničarima da dokumentovano sagledaju jedan period koji je ispisao socijalizam kroz Dejanovićevo upravljanje gradom.

“Nisam pomišaljao da se takav zanačaj pridaje sakupljanju tih događanja i vrednosti koje ovog trenutka posebno vidim da imaju značaja”, rekao je Dejanović.

Dejanović je bio inicijator da se izgrade Most slobode, zgrada Srpskog narodnog pozorišta, SPENS, koji služe građanima kao što će i njegov legat koristiti svim budućim generacijama Novosađana.

“Danas se pokazalo šta je bila tradicija. Jovan Dejanović je poklonio svoje predmete, svoje dragocenosti Muzeju Vojvodine da bi bile sačuvane i prikazivane generacijama. Tako su i druge naše zbirke nastajale, znameniti ljudi u svom vremenu su davali legate”, naveo je Drago Njegovan, v. d. direktora Muzeja Vojvodine.

Struci je ova zbirka značajna, pogotovo što je vizuelna i informativna, kazao je kustos istoričar Vojislav Martinov i napomenuo da svi predmeti iz legata svedoče o jednom političkom i socijlnom životu Novog Sada koji se razlikovao, jer Dejanović je, dok se gradio most, oko 200 puta prošetao preko gradilišta u potpuno neformalnoj pratnji i bez prisustva novinara i javnosti.

“Breme politike je previše veliko za današnje funkcionere, zbog izbornih ciklusa, političkih partija i verovatno je čitav odnos u ono vreme je bio drugačiji i prema moći i medijima, propagandi. Tako da smatram da nije bilo nužno gurati ime ispod objekata jer to je ipak finansirano sredstvima tih Novosađana”, kazao je Vojislav Martinov, kustos istoričar Muzeja Vojvodine.

Martinov kaže da su među najznačajnijim dokumentima upravo predmeti koji govore o izgradnji SPENS-a, SNP-a i Mosta slobode.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.