Legalizovan drugi sprat Gimnazije Svetozar Marković

VIDEO K9: Drugi sprat zgrade Gimnazije Svetozar Marković koji je dograđen pre 25 godina, nedavno je konačno i legalizovan. Legalizaciju sprata je, preko dve decenije, sprečavalo neadekvatno stepenište, koje nije odgovaralo broju učenika koji pohađa ovu školu.

0
384

Zgrada Gimnazije Svetozar Marković se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a njen drugi sprat podignut je pre 25 godina, odnosno 1992, a ono što je predstavljelo prepreku njegovom ozakonjenju, odnosno legalizaciji, bilo je neadekvatno stepenište, koje nije predviđeno za broj učenika koji pohađaju ovu gimnaziju.

“Gimnazija ima oko 1.100 učenika, taj broj varira,a ali stepenište koje smo imali do pre dve godine bilo je usko i neadekvatno za neku neželjenu situaciju, u slučaju da se dogodio neki požar, na primer, i to je bila glavna barijera”, rekla je direktorka Gimnazije Svetozar Marković,Tatjana Vukadinović.

Drugi sprat, na kojem se nalazi 6 učionica, dva informatička kabineta i svečana sala, u međuvremenu je korišćen uz stalne dodatne mere opreza i, na sreću, bez incidenata, jer drugog izbora nije bilo. Široko stepenište od prvog do drugog sprata škole, koje odgovara svim standardima, izgrađeno je pre dve godine, a nedavno je drugi sprat i zvanično legalizovan.

“Mislim da je veoma važno, da je to poruka učenicima, roditeljima i novosadskoj javnosti, da obrazovni rad svakako treba da se odvija u zgradi, u prostoru koji odgovara zakonskim normama. I naravno, da je savremeno opremljen, da je estetski oblikovan, ali pre svega, da je prilagođen onome što zakon podrazumeva”, objasnila je direktorka.

Sama izgradnja stepeništa, navela je Vukadinović, bila je složen poduhvat i u smislu korišćenja budžetskih sredstava i kasnije, u pribavljanju projektno-tehničke dokumentacije. Zgrada u Njegoševoj ulici u koju je smeštena Gimnazija Svetozar Marković, izgrađena je 1895. godine i zanimljivo je da je oduvek služila u obrazovno-vaspitne svrhe.

“Ovde su bile mnoge škole. Bila je Ženska građanska škola, pre I svetskog rata, kasnije su bile Srednja geodetska škola, bila je jedno vreme i osnovna škola i, u kontinuitetu, poslednjih decenija je Gimnazija Svetozar Marković ovde smeštena”, navela je Vukadinović.

Legalizacija drugog sprata nije bila nimalo lak posao, rekla je Vukadinović, pre svega zbog ispunjavanja novih odredbi zakona o protivpožarnoj zaštiti, koje nije jednostavno primeniti u starima delovima grada i na objektima poput ovoga.

Konačno je, ipak, uspešno završen zahvaljujući, kako je istakla direktorka, angažovanju nadležnih gradskih institucija i zvaničnika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.