Ledostaj od Novog Sada do Beograda

Zbog niskih temeperatura, niskog vodostaja i nemogućnost transporta leda nizvodno od Beograda, formiran je ledostaj sve od Beograda pa do nadomak Novog Sada, saopšteno je iz JP Vode Vojvodine.

0
353

“Vodoprivredni  stručnjaci su ovako nešto očekivali, ali napominju da razloga za brigu nema. Znatnijeg povećanja vodostaja nema, (kod Novog Sada vodostaj je od juče porastao za 13 centimetara), što znači da nema  ledenih barijera i da voda ispod leda nesmetano teče. Led se samo slaže jedan do drugog, a debljina mu je između dva i tri centimetra”, stoji u saopštenju.

Ledostaj je sinoć stigao sve do Sremskih Karlovaca, a od jutros led stoji i između novosadskih mostova, pa će ga potiskivač „Sloga“ propustiti nizvodno dok se ne popuni nezalećeni deo nizvodno od Žeželjevog mosta u Novom Sadu, u zoni Kališta.

Mađarski ledolomci  „Sečenji“ i „Sedmica“ iz Beograda krenuli u uzvodno probijanje koridora prema Novom Sadu, što je olakšavajuća okolnost, ali je trenutno teško proceniti koliko će im trebati vremena da prođu denicu dugu 60 kilometara, na kojoj bi trebalo da naprave koridor širok oko 50 metara. Pored debljih santi koje probijaju kod Novih Banovaca, čekaju ih i naslage  kod Surduka. Sve ostalo je površinski led.

U ovakvim uslovima ledolomci dnevno  u proseku pređu nešto više od 10 kilometara. Sa uzvodnog dela Dunava iz Mađarske ne stižu veće količine leda, a prognostičari tokom sledeće nedelje najavljuju porast temeperatura.

Ledolomac XI koji održava koridor u daljskoj krivini danas će samo proći deonicu od Vukovara do Bogojeva bez dodatnog širenja koridora.

Jutros je na delu Dunava od Novog Sada do Slankamena umesto redovne, uvedena vanredna odbrana od zagušenja ledom, dok je na  deonici od Bogojeva do Starog Sela umesto vanredne sada redovna odbrana.

Trenutno se vanredna odbrana sprovodi  na 89 kilometara Dunava, a redovna na 644 kilometra Dunava, Save, Tise i banatskih vodotoka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.