Ledolomci koštali 243.000 evra

VIDEO K9: Jaka zima i led koji su zadesili Srbiju i okolne zemlje prouzrokovali su zastoj plovidbe. Usled zaleđenih reka, anganžman ledolomaca u sektoru od zajedničkog interesa je koštao 243.000 evra, kažu u Vodama Vojvodine. Danas je ukinuta i poslednja odbrana od zagušenja ledom na reci Tisi.

0
630

Zabrana plovidbe je trajala oko 30 dana na rekama. Podsetimo, ove godine Dunav je bio u potpunosti zaleđen, te su usled nedostatka ledolomaca angažovani ledomci iz Mađarske.

“Ovaj anganžman u Sektoru od zajedničkog interesa je konkretno 243.000 evra ukupno, za Mađarsku, Hrvatsku i Srbiju. Kada se to podeli po sporazumu, 50% troškova snosi Mađarska, a preostalih 50%, po 25% snose Hrvatska i Srbija. Što znači da je naš trošak, trošak Srbije oko 61.000 evra”, rekao je Božidar Beloš iz  JVP “Vode Vojvodine”.

Trenutno na Dunavu, kako ističe Beloš usled otopljenja došlo do je do povećanja vodostaja, dok led je ostao na ovoj reci tek u tragovima. Ukinuta je odbrana od poplava i na reci Tisi.

“Što se poplava tiče, prognoze sa kojima mi raspolažemo i koje pratimo ne ukazuju na moguću pojavu opet onako niskih temperatura, znači ispod minus 10. Sve ovo što se vidi je tu negde do minus 5 i to neće doprineti pojavi leda na rekama i opasnosti od ledenih poplava. Međutim, ulazimo u prolećni period koji karakterišu prvo topljenje snega, česte atmosferske padavine, znači kiše. Ukoliko se te pojave steknu u istom momentu, verovatno ćemo imati povišenih nivoa voda na rekama, a da li će biti i poplava, to ćemo videti kako se te pojave budu manifestovale”, naveo je Beloš.

Na Dunavu se saboraćaj otvarao po deonicama, kako su se stvarali uslovi za plovidbu. Najvažnija je bezbednost brodova i kako se led topio, stvarali su se i uslovi za bezbednu plovidbu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.