LED sijalice štede energiju

VIDEO K9: Ugovori vredni 57,5 milina dinara namenjeni kupovini štedljive rasvete dodeljeni su juče ustanovama iz Vovodine. Na ovaj način se, kako je istaknuto, podstiču uštede u oblasti energetske efikasnosti, što je i razlog zbog kojeg je u 2018. za ove namene izdvojeno 2,5 miliona dinara više iz pokrajinskog budžeta u odnosu na prošlu godinu.

0
357

Novac za projekte uštede u sferi energetske efikasnosti 18 ustanova u Vojvodini dobilo je putem konkursa koje je pokrajina raspisala ove godine i bespovratan je.

Štedljive sijalice će kupiti devet osnovnih škola i to u Temerinu, Novom Bečeju, Adi, Beočinu, Kuli, Subotici, Kaću, Gložanu i Silbašu, kao i predškolska ustanova u Beočinu, domovi zdravlja u Beočinu i Titelu, gerontolški centar u Subotici i dom za stare u Molu.

Pravo na ova sredstva su ostvarili i Poljoprivredni fakultet i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, te Visoka poslovna škola strukovnih studija u Novom Sadu, kao i Institut za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

“Ostvariće se određeni efekti ako govorimo o emisiji štetnih gasova negde oko 59 odsto instalisanih snaga kao i sam trošak na godišnjem nivou energenata u stvari same električne energije je negde 7,5 miliona dinara”, rekao je prilikom dodele ugovora Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku.

U našoj pokrajini svega tri odsto javnih ustanova ima led rasvetu. Takođe, na svakih sto javnih ustanova, tek tri raspolažu automatskim sistemom upravljanja rasvetom.

“Ovim projektom faktički smo došli do kraja energetske efikasnosti. Radi se o posebnom objektu gde su smeštena duševno obolela lica gde će biti uvedena led rasveta. A u ostalim objektima, zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, završena je i termoizolacija i zamene led rasvete”, naveo je Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra u Subotici.

Ušteda ovog tipa nije nepoznata našim sugrađanima, ali, sudeći prema odgovorima koje su nam dali, još uvek nije široko rasprostranjena.

Prošle godine je resorni sekretarijat je potrošio 55 miliona dinara, a ove godine 2,5 miliona više, sa ciljem da se što više rasterete budžeti lokalnih samouprava i javnih ustanova u Vojvodini.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.