Led na Dunavu, a nema ledolomca

VIDEO K9: Na Dunavu, Savi i Tisi, kao i u vojvođanskim kanalima, zbog leda zabranjena je plovidba, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Javno vodo-privredna preduzeća proveravaju dubinu leda, a kada led pređe pet centimetara proglašava se redovna odbrana od leda. I ove godine led na Dunavu dočekali smo bez dežurnog ledolomca, uprkos brojnim apelima Udruženja profesionalnih lađara Srbije.

0
1409

Na Tisi je pre četiri dana obustavljena plovidba zbog ledostaja, koji pokriva do 90 odsto plovnog puta, u svim krivinama, plovidbenim otvorima mostova i uskim grlima.

Na kanalima hidro-sistema Dunav – Tisa – Dunav je, zbog ledostaja, obustavljena plovidba od 6. januara, a od juče, 8. januara i na Dunavu i Savi.

U Novom Sadu situacija je dodatno kompleksna jer ima tri mosta, a nema dežurnog ledolomca, kažu u Udruženju prfesionalnih lađara Srbije.

“Mi smo više puta napominjali da je to problem u Novom Sadu što nemamo dežurnog ledolomca već nekoliko godina, od kako je došlo do privatizacije firme Heroj Pinki i od kako je došlo do propasti te firme. Oni su imali tri ledolomca koji su radili, to su bili Čakor, Vučevo i Petrovaradin. Petrovaradin je sada izdat i nije u pripravnosti za led kao što je bio svake godine, a Čakor i Vučevo mislim da su van eksplatacione funkcije, na keju su vezani već neko vreme, nemaju posadu, nemaju nikog”, rekao je Branislav Vajda, predsednik tog Udruženja.

Vajda podseća da je pre nekoliko godina u sličnoj situaciji grad Novi Sad morao da angažuje ledolomce iz Mađarske kako bi led na Dunavu bio usitnjen, s obzirom da nismo imali ledolomca u pripravnosti.

“Šta znači da je brod u pripravnosti za led? Ledolomci su brodovi sa ojačanim trupom napred, sa vibratorima na pramcu i na krmi. To je jedna vrsta zamajca koja zaljulja brod. Kako brod lomi led? Tako što se popne na santu, uključi te vibratore koji zaljuljaju brod i onda on na taj način lomi i ide dalje. Naravno, to je ojačani pancir lim koji ne može da se probije i ti brodovi su projektovani baš sa tom namerom”, pojasnio je Vajda.

Vajda objašnjava da su se tokom godine ti brodovi koristili u redovne namene, a zimi bi se pripremali i ojačavali kako bi služili kao ledolomci. On kaže da su ti brodovi koji su postojali, privatizacijom heroja Pinkija pripali privatnom vlasniku koji je sada u stečaju, a da je grad Novi Sad tako ostao bez ijednog ledolomca.

Da stvar bude gora, u Ministarstvu saobraćaja je potvrđeno da ne samo da Novi Sad nema, već čitava Srbija nema ni jednan brod osposobljen za borbu s ledom. Direktor Direkcije za vode Aleksandar Prodanović izjavio je da leda ima na skoro svim rekama u Srbiji i da se preduzimaju odgovarajuće mere za sprečavanje poplava i normalno odvijanje saobraćaja.

Proglašena je vanredna situacija odbrane od ledenih poplava na Ibru, nizvodno od Kraljeva, a na toku Dunava kroz Vojvodinu biće angažovani ledolomci, kazao je Prodanović. Kako Srbija ne poseduje ledolomac, on je pojasnio da naša zemlja ima potpisan bilateralni sporazum sa Mađarskom, na osnovu koga može da iznajmi dva broda od te susedne zemlje, koja lome led na delu Dunava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.