Lavrov: Zapad opseda ideja da gospodari Balkanom

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov smatra da su Sjedinjene Američke Države i pojedine zapadne zemlje opsednute idejom da još jednom zagospodare Balkanom.

0
390

“EU ima neke planove u tom pogledu. Pregovarački procesi su u toku što naročito uključuje Srbiju, zajedno sa Kosovom, Makedoniju i Crnu Goru”, istakao je Lavrov.

Dodao je da Rusija nema ništa protiv toga da te zemlje postanu deo evropske ekonomske integracije, prenosi Tas.

“To je prirodno jer geografije predviđa zajedničke mehanizme, zajednički prostor i zajedničko tržište, ali nadamo se da će negde u budućnosti, taj ekonomski prostor zahvatiti i preostali deo Evroazije”, rekao je Lavrov.

Govoreći o pristupanju Crne Gore NATO-u, ruski ministar spoljnih poslova rekao je da je to “čisto geopolitički projekat nametnut u zamenu za rusofobiju Crne Gore”.

Na konferenciji za novinare, nakon susreta sa slovačkim šefom diplomatije Miroslavom Lajčakom, ukazao je da je situacija u Ukrajini iskorišćena kao izgovor za ujedinjenje NATO-a, za “spekulacije protiv Rusije i za gomilanje vojske i tehnike blizu ruskih granica”, prenosi Tas.

“Sprovođenje ovih planova stvara neprijateljsku sliku. Iz tih razloga je zamrznut rad Saveta Rusija – NATO. Nema dijaloga”, rekao je Lavrov.

On je poručio da su u okviru te kampanje sve zemlje Balkanskog poluostrva pozvane da se pridruže anti-ruskoj kampanji.

“Pojedine zemlje, poput Srbije i Makedonije, odbile su to i NATO lideri su razvili mržnju protiv njih. U Crnoj Gori, ovi zahtevi su pali na plodno tlo”, rekao je Lavrov.

Smatra da taj “čisto geopolitički projekat” ne ojačava bezbednost NATO-a, već “uzrokuje i ekstratroškove članica Alijanse jer će morati da razviju crnogorsku teritoriju u vojnom i tehničkom smislu”.

Lavrov je ocenio da to neće ojačati bezbednost Crne Gore, jer toj državi niko ne preti ili može da joj preti.

Kako je ocenio, “histerični rusofobični glasovi koji se čuju u Podgorici izazivaju samo žaljenje i osmeh”.

“U zamenu za lojalnost anti-ruskim sankcijama isforsirano je članstvo Crne Gore u NATO-u. Ovaj trend vraća nas na politiku podela u Evropi i podriva brojna obećanja zapadnih lidera o zajedničkoj i nedeljivoj bezbednosti. Takva politika vodi u ćorsokak i neće doneti ništa dobro”, zaključio je Lavrov.

Ruski šef diplomatije dodao je i da se Moskva priprema za dijalog, ali samo na jednakim osnovama, baziran na posebnim činjenicama i konkretnom poređenju potencijala i vojne aktivnosti. (Agencije, RTS)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.