Laste donose tonu kukuruza

VIDEO K9: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokrenulo je novi ciklus nadmetanja pod nazivom "Domaćinstvo koje su laste izabrale".

0
48

Seoske laste, simbol sela i ukras štala, domaćinstvu gde su svile makar jedno gnezdo mogu doneti vredne nagrade, poručuju iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koje organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“.

Domaćinstvo sa najviše aktivnih gnezda seoskih lasta biće nagrađeno pobedničkim priznanjem i tonom kukuruza, a sva ostala domaćinstva koja su učestvovala u takmičenju dobijaju šansu u izvlačenju „Srećno gnezdo“ u kojem mogu da osvoje vaučer za kupovinu sadnica voća.

Prijave su otvorene do 12. juna putem onlajn formulara ili pozivom na brojeve telefona 021/304-49-25 i 011/400-25-61.

„Cilj takmičenja je da se ukaže na važnost tradicionalnog stočarstva koje je ključno za opstanak seoskih lasta. Štale sa tavanicom od drvenih dasaka i greda, otvorenim prozorima i vratima, u kojima domaćini ne zaprašuju muve i druge insekte, stvaraju dobre uslove za gnežđenje seoskih lasta. Da je ovo svojevrstan ključ za uspeh i na takmičenju govori činjenica da su sva prethodna pobednička domaćinstva posedovala baš ovakve štale koje su pravi raj za laste“, navode iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Konačni rezultati takmičenja biće objavljeni do 19. juna 2022. na stranici www.pticesrbije.rs i u sredstvima javnog informisanja.

Seoska laste je vrsta koja je svoj život vezala uz čoveka i lako je prepoznatljiva po svom dugom, račvastom repu. Taj rep, najčešće ćete videti naspram neba, u vazduhu, dok laste izvode strmoglave akrobacije, uz stalno, veselo ćeretanje. Kada je vidite kako stoji, što gotovo nikada nije na zemlji, primetićete lep plavkasti sjaj crnog peja na gornjoj strani njenog lakog tela. Čelo i grlo su joj kestenasto-mrki, a donja strana tela je beličasta.

Ono što možda najviše ushićuje ljude u vezi sa lastama, jesu njihove genzdilišne navike. Črvsto gnezdo, oblika četvrtine lopte, zalepljeno na vertikalni zid, prave od blata i svoje pljuvačke gotovo uvek u unutrašnjosti pomoćnih objektima domaćinstava. Čitavu zimu čovek gleda u prazno gnezdo, sve dok se u proleće par lasta ne vrati sa svojih dalekih afričkih zimovališta, prelazeći hiljade kilometara. U proleće iz gnezda vire 4 do 6 žutokljunaca koji pišteći čekaju roditelje, vešte insektolovce. (Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.