“Lara” sirena koja spašava

VIDEO K9: Inovacija „Lara“, projekat studentskog tima „Panonska posada“ sa novosadskog Prirodno-matematičkog fakultet, osvojila je prvo mesto na međunarodnom POPRI takmičenju u Albaniji u konkurenciji 9 najboljih timova iz svake zemlje regije. "Lara" predstavlja sistem za automatsku detekciju nezgoda i spašavanje mornara prilikom pada sa broda.

0
17

Studentski tim sa PMF-a u Novom Sadu „Panonska posada“ i njihov projekat LARA, osvojio je prvo mesto na POPRI međunarodnom takmičenje za inovacije i biznis ideje održanom u Tirani, kao deo godišnjeg EUSAIR foruma namenjen povezivanju država Jadransko-Jonske regije.

“Panonsku posadu”, čine studenti smera Računarske nauke, Aleksandar Rončević, Mihailo Milenković, Petar Kapriš i Vladimir Krsmanović, a njihova inovacija „Lara“ koju su razvili, predstavlja informacioni sistem namenjen za automatsku detekciju padova mornara sa broda.

Padovi sa broda su jedan od najčešćih uzroka smrti mornara na moru, a padovi koji nisu primećeni završavaju se smrtnim ishodom i do osam puta češće, objašnjava Aleksandar Rončević, član “Panonske posade”, pa je zamisao inovacije „Lara“ da ona pravovremenim obaveštenjem ostatka posade umanji broj smrtnih slučajeva.

„Lara“ ima domet do 10 kilometara i, kako je rekao, optimalna je za brodve koji imaju od 7 do 4.000 putnika kako po pitanju performansa tako i po pitanju cene.

Za ovu inovaciju je studentski tim PMF-a „Panonska posada“ prošle godine u oktobru odneo je i prvo mesto na nacionalnom takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u kategoriji studentskih pa su na osnovu te pobede dobili poziv za ovogodišnje POPRI takmičenje u Albaniji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.