Lakše do otplate duga gradu

VIDEO K9: U Gradskoj kući održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljene povoljnosti koje donose izmene i dopune Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta.

0
465

Odluka o izmenama i dopuni Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, kako je rečeno, obezbediće dodatne pogodnosti za veliki broj sugrađana koji su započeli legalizaciju za objekte izgrađene bez dozvole po starom zakonu, uz mogućnost otplate duga na 240 rata.

Ugovori o legalizaciji po starom zakonu predvideli su obračun kamata takozvanom komfornom metodom, što je dovelo do toga da im se dug i posle 10 godina otplaćivanja znatno uvećao.

“Sa ljudima koji su zaključili ugovore u periodu od 2002. do 2015. godine o regulisanju naknade za uređenje građevinskog zemljišta na 240 rata, odnosno na 20 godina. U tim ugovorima su bili i navedeni načini revalarizacije duga i obračuna kamata i jedan broj građana, sve veći se javljao i udruženju i nama da više nisu u mogućnosti da plaćaju dug”, rekao je Dejan Mandić, načelnik Gradske uprave za građevinsko zemljište.

U martu ove godine je formirana radna grupa koja je analizirala kompletno stanje i predložila rešenje za nastalu situaciju za 1528 aktivnih ugovora na teritoriji grada koji imaju obavezu da na određen broj rata plate dug Upravi za građevinsko zemljište. Od toga čak 780 građana ne plaćaju ili delimično plaćaju ove ugovorne obaveze.

Radna grupa je donela odluku kojom je propisano da preostale rate duga građani plaćaju na sledeći način.

“Na 30 posto smanjenja koje smo već 2016. obezbedili sad ovom odlukom još dodatnih 30 posto će imati građani NS mogućnost da iskoriste na ostatak duga”, naveo je Mandić.

Ovo pravo, kako je rekao, građani mogu da iskoriste do 31. decembra 2019. godine, a zahtev za isplatu duga u celosti mogu preuzeti u prostorijama Uprave za građevinsko zemljište i investicije.

Predsednik Udruženja za zaštitu prava potrošača ,,Prosperitet”, Radomir Ćirilović, istakao je dobru saradnju njegovog udruženja i lokalne samouprave.

“Imamo dva pozitivna rezultata, Grad će oprihodovati određena sredstva koja će izneti u jednom kraćem vremenskom periodu, a s druge strane poštene investitore izvlačimo iz dužničkog ropstva i rizika koji bi eventualno usledio u narednih 10 godina otplate”, kazao je Ćirilović.

Prema njegovim rečima, svim dužnicima koji potpišu aneks ugovora prema kojem će izmiriti svoje obaveze u celosti do 31. decembra 2019. godine, dospeli dug koji nije izmiren biće umanjen za 30 posto, a za 60 posto nedospeli dug, odnosno onaj koji podrazumeva koliko će investitor biti dužan od današnjeg dana do roka isplate.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.