Lakše do dijagnoze uz pomoć stres ehokardiografije

VIDEO K9: U Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ je predstavljena nova dijagnostička metoda – ultrazvučni test opterećenja srca – stres ehokardiografija.

0
174

Novu dijagnostičku metodu, stres ehokardiografiju, koja se u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ primenjuje od 16. marta ove godine predstavila je internista kardiolog dr Sanja Đurin, načelnik Internog odeljenja.

Reč je o metodi koja se koristi kako bi se ispitala ishranjenost srca, otkrile koronarne bolesti ili uvideo efekat terapije nakon preležane koronarne bolesti.

Ova metoda se sprovodi kod onih pacijenata kod kojih nije moguće sprovesti fizički test opterećenja srca I ona ga ustvari imitira. Prednost ove metode je njena dostupnost, ponovljivost I to što je jeftina, a njena dijagnostička vrednost je veoma visoka.

Do sada su se ovakvi testovi sprovodili samo u institutima pri čemu se na pregled čekalo I po nekoliko meseci. Zrenjaninska bolnica je za sada jedina bolnica u Vojvodini u kojoj se sprovodi stres ehokardiografija, a pregledi se vrše utorkom, sredom I četvrtkom nakon svih zakazanih fizičkih testova opterećenja. Pregledi se izvrše u roku od mesec dana od kad je uočena potreba za ovakvom vrstom dijagnostike.

Kod trećine od 30-ak do sada pregledanih pacijenata test je bio pozitivan, a ni kod jednog nije bilo većih komplikacija kao što su poremećaj ritma srca, infarkt ili srčani zastoj. Pacijenti kod kojih je test nakon stres ehokardiografije pozitivan se hospitalizuju radi dalje dijagnostike I lečenja, koje ide ka koronarografiji ili kardiohirurgiji. Ukoliko je test nakon ove metode negativan pacijentu s daje savet za dalje ponašanje I izdaje rezultat. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.