Lađari: Nesigurna plovidba Dunavom

VIDEO K9: Povodom potonuća teretnog broda u sredu kod Kovina, u kojem na sreću nije bilo žrtava, iz Udruženja profesionalnih lađara Srbije upozoravaju da je to 11. potonuli plovni objekat u poslednje 3 godine u našim vodama, a da se po pitanju bezbednosti plovidbe, kako kažu, ništa ne čini.

0
33

U sredu, 20. januara, potonuo je terentni brod u Gajskom rukavcu Dunava kod Kovina. Kako objašnjavaju u Udruženju profesionalnih lađara Srbije, radi se o brodu koji prevozi šljunak u kojem se u trenutku potonuća nalazila posada koja je pokušala da spase brod, ali – bezuspešno.

U Srbiji je, navodi Branislav Vajda, predsednik Udruženja profesionalnih lađara Srbije, u poslednje 3 godine potonulo 11 plovnih objekata. Zabrinjavajuće je, kaže on, što u poslednje vreme potone jedan brod mesečno te dodaje da je to opasan signal da nešto u sistemu plovidbe ne funkcioniše kako treba.

Brodove, kako kaže, iz vode treba da vadi vlasnik, a na državi je da omogući mehanizme kako da ga na to natera. Međutim, dodaje on, ne realizuje se ni jedno ni drugo. Vajda naglašava da zakoni postoje, ali se ne oni sprovode, a vlasniku se ne isplati da vadi brod, koji tek posle 10 godina pod vodom postaje državno vlastištvo i problem. Dodaje i da svi potonuli objekti predstavljaju veliku opasnost za druge plovne objekte.

Od kada je 2016. godine potonuo brod Beograd 10 i tom prilikom život izgubila dva člana posade, Udruženje profesionalnih lađara Srbije radi na poboljšanju uslova plovidbe i tehničke ispravnosti samih brodova, kaže Vajda. Dodao je da godišnje iz Brodarske škole izađe 60 maturanata, a naš razgovor zaključio je pitanjem – Koliko je zaista bezbedno poslati dete na brodove u Srbiji tokom i nakon školovanja?

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.