Lađari: Nedostaju znaci upozorenja na Dunavu

VIDEO K9: Na Dunavu bi trebalo postaviti dodatne znakove zabrane podizanja talasa, jer se brodovi često kreću brzo i visokim talasima ugrožavaju veslače, smatraju u Udruženju profesionalnih lađara Srbije.

0
143

Saobraćaj na Dunavu je brz i brodovi često prave takve talase koji mogu ugroziti veslače i druge koji na sličan način koriste ovu našu reku, upozoravaju u udruženju profesionalnih lađara Srbije.

Stoga je, kako smatraju, neophodno postaviti dodatne bove i znakove upozorenja.

“To je jedna, da kažemo, omaška koja se dogodila, koju smo zapravo primetili na pritužbe naših građana i nautičara koji plove, pogotovo sad u ovom delu godine, na ovom delu baš oko Štranda i ovaj ceo potez oko novog mosta. Kao što vidite, iza nas, kada je mala voda pojavljuje se sprud (veliki) kod veslačkog kluba Danubius što znači da je ceo ovaj deo do mosta prilično plitak”, kazao je kapetan Branislav Vajda, predsednik Udruženje profesionalnih lađara Srbije.

Pošto nema adekvatnog znaka za zabranu povlačenje talasa, kako je objasnio, većina brodova koji plove Dunavom kroz Novi Sad ne smanjuju brzinu, te tako povlače veliku količinu vode ispred sebe i pravi velike talase.

“To samo po sebi nije toliko opasno kada je viši vodostaj, ali kada su niži vodostaji može da dođe do povećanih talasa i samim tim do mogućeg prevrtanja čamaca i uopšte panike kod neiskusnih ljudi”, naveo je Vajda.

On je naglasio kako ni splavovi nisu adekvatno obeleženi i da je zbog celokupne situacije neophodno da nadležni urade svoj deo posla.

Trenutni vodostaj Dunava kod novog Sada je oko 45 cm, a iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da je vodostaj u stagnaciji i nalazi se u domenu niskih plovidbenih nivoa.

“Mi smo dali jedan predlog Inspekciji plovidbe da da nalog Službi za održavanje plovnih puteva da se postavi još jedan plovak, zeleni plovak, koji bi bio tu ispod mosta, koji bi malo, čisto udaljio brodove od obale. Znači, da su bliže obali od te neke udaljenosti i da se postavi znak za zabranu povlačenja vode već tamo kod Kamenjara i kroz celu zonu do Novog Sada. Tako da bi u slučaju neke nezgodne, ili recimo havarije, recimo lomljenja pontona ili nečeg usled talasa oštećeni zapravo mogao da pokrene i neki postupak protiv zapovednika broda koji nije ispoštovao znak”, rekao je on.

Vajda očekuje da će predlog biti ispoštovan u razumnom roku i dodaje da svi zainteresovani mogu da se informišu o bezbednosti saobraćaja na vodi na zvaničnom sajtu Udruženja profesionalnih lađara Srbije sa kojeg se može preuzeti i prigodna brošura o bezbednosti plovidbe malih čamaca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.