Kvalitetan med za nova tržišta

VIDEO K9: Proizvođači meda u Srbiji mogu se nadati novim tržištima u zemlji i inostranstvu samo ukoliko njihov proizvod zadovoljava kvalitet tražen od potrošača, smatraju u novosadskom Inovativnom klasteru "Panonska pčela".

0
541

Panonska pčela danas je svečano uručila nagrade i priznanja pčelarima čiji je med dobio najviše ocene komisije za senzorsku analizu.

Među 52 uzorka meda pristigla od proizvođača iz Republike Srpske, Makedonije, Hrvatske, Vojvodine i ostalih delova Srbije, komisija za senzorsku analizu, koja je analizirala šifrovane uzorke, odabrala je tri vrhunska šampiona po grupama, koji su ispunili kriterijume za svih 25 bodova.

“Međutim, pošto smo mi pravila primenili kao što se radi u zemljama EU, gde je bilo uzoraka od 5 i više po vrsti, znači, bagrem, lipa i tako dalje, tu se mogao izabrati apsolutni šampion. Znači, zlatna medalja, ali imala je neki svoj rang. Međutim, svega tri grupe su imale veći broj od 5, to je livada, suncokret i lipa. Ostali su, nažalost, recimo med od uljane repice koji je vrhunski i dobio je maksimalnih 25 bodova, ali je bio samo jedan, od kestena iz Hrvatske svega jedan, isto 25 bodova”, rekao je član UO Inovativnog klastera “Panonska pčela” Hadži Zoran Jovanović.

Pčela ne može napraviti loš med, več samo čovek, naveo je Jovanović i dodao da samo ovakva objektivna ispitivanja mogu dati pravu sliku kvaliteta ovog proizvoda kod nas.

“Naš med je dobar, dobrog kvaliteta, dobrog ukusa, dobrog mirisa. Ja ne mislim da postoji ono, prirodno ili neprirodno, mislim da je to malo veća fama. Kada savetujem ljude kako da kupuju med, kažem da kupuju od poznatog pčelara i da kupuju u robnim kućama. Zašto? Robna kuća neće zbog 100 ili 200 kilograma meda da upropasti svoj rejting. Druga je stvar ko je dao papire i da li je, možda, u Srbiji previše onih koji daju papire “, kaže hadži Jovanović. 

 

Ocenu kvaliteta meda je Inovativni klaster “Panonska pčela” organizovao po prvi put, u saradnji sa Naučnim institutom za veterinarstvo Novi Sad.

Prema rečima Jovanovića, međunarodna ocena kvaliteta meda ima poseban značaj, posebno uzevši u obzir da je rađena na način koji se u Srbiji mnogo – senzorskom analizom ukusa, mirisa, boje, teksture, čistoće i zgleda.

 

“Verovatno su svi bili svesni, koji imaju loš med ili kojima je falsifikovan, pa nisu ni poslali takve uzorke. Tako da smo mi imali zadovoljstvo da kontrolišemo med dosta dobrog kvaliteta i imamo veliki broj medova koje smo ocenili sa visokim ocenama. Znači da je naš med dobrog kvaliteta i da je perspektiva naša u izvozu meda veoma realna, jer takav kvalitet meda retko mogu da postignu ove okolne zemlje”, istakao je direktor Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad, dr Miroslav Ćirković.

Pre same senzorne ocene, naveo je direktor Naučnog instituta za veterinarstvo, izvedena je analiza na strane toksične supstance, antibiotike ili pesticide, koja je dala negativne rezultate, a iz takmičenja su eliminisana svega dva uzorka koja su imala derivate šećera.

On je pohvalio i ideju proizvođača čiji je med bio obogaćen dodatkom nane, koji je zbog toga, doduše, bio van konkurencije, ali je bio izuzetnog ukusa koji će potrošači sigurno znati da cene.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.