Kvalitet “prema navikama potrošača”

VIDEO K9: Proizvodi namenjeni tržištu istočne Evrope često se razlikuju po kvalitetu u odnosu na one namenjene zapadnom tržištu. Prilagođavanje sastava proizvoda "prema navika potrošača", zloupotrebna je kategorija koju koriste mnogi svetski brendovi, kažu u Nacionalnoj organizaciji potrošača.

453

Sumnja u kvalitet proizvoda na domaćem tržištu aktuelna je dugi niz godina. Nacionalna organizacija potrošača prve analize radila je 2011. godine.

Nakon Srbije, analize je sprovodila i Hrvatska, koja je i dobila sudski spor protiv jednog svetskog brenda, kaže za Kanal 9 predsednik Nacionalne organizacije potrošača.

“Svi ti poznati brendovi su počeli tih godina da otvaraju svoje pogone i u Poljskoj i u Češkoj, i u Rumuniji, Bugarskoj i oni su sve vreme ćutali. Te se ispostavilo da smo mi u pravu, da i oni uviđaju kad su radili analize da je manji sadržaj kakaoa, manji sadržaj lešnika, hemija malo drugačije izgleda. Mnogo je toga čak i kad je u pitanju suhomesnati proizvodi, trajni, polutrajni proizvodi se puno razlikuju. Sve je stvar pravilnika i stvar je firmi, odnosno ti poznati brendovi poštuju kako kod njih, tako kod nas, poštuju domaće pravilnike. Onda treba naglasiti da su ti pravilnici izlobirana priča”, rekao je Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača.

Razliku u kvalitetu primećuju i potrošači koji su imali priliku da probaju proizvode namenje za različita tržišta.

Na razlike u kvalitetu namirnica koje se isporučuju u zapadnu i istočnu Evropu, nedavno je uputila i Slovačka, koja je najvaila mere protiv nekvalitetne hrane iz inostranstva.

“Meni je drago što nas citiraju. Mi smo to radili pre par godina, kad smo pozivali. Sad je to valjda malo ozbiljnije, a kakav će to efekat imati na naše potrošače. Isti kao na njihove, jer mi pretežno kupujemo proizvode koji su iz pogona iz Mađarske, iz Češke, iz Poljske, jer su oni jeftiniji nego što su oni iz Holandije, Belgije, Francuske ili Španije. Druga stvar kada su u pitanju i hemijski proizvodi, kozmetika kada je u pitanju. To veoma lako možete da detektujete. Kad pogledate deklaraciju, ako je na deklaraciji napisano na srpskom, makednoskom, crnogorskom, bugarskom, mađarskom, onda znajte da je taj proizvod za treće tržište”, rekao je Papović.

Za potrošače u Srbiji ključno je da kupuju domaće proizvode, smatra Papović, jer kako navodi, nema razloga da uništavamo domaću proizvodnju kupujući uvozne proizvode sumnjivog kvaliteta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.