Kvalitet hrane na našem tržištu

VIDEO K9: Kvalitet hrane koja se plasira u Srbiji ne odstupa mnogo od parametara usvojenih u Evropskoj uniji, rečeno je na okruglom stolu održanom u Sremskoj Kamenici u organizaciji Fakulteta zaštite životne sredine. Svoje mišljenje o kvalitetu i bezbednosti hrane koju kupujemo dali su eminentni stručnjaci iz različitih oblasti i delatnosti proizvodnje.

0
468

Okrugli sto “Kvalitet hrane koju kupujemo” održan je u okviru Dana otvorenih vrata Fakulteta zaštite životne sredine sa ciljem edukacije i informisanja javnosti o bezbednosti namirnica i njihovom uticaju na zdravlje.

Kako ističe dekan Fakulteta zaštite životne sredine, kontrola kvaliteta namirnica koje kupujemo na pijaci je najvažnija i ona se kontinuirano sprovodi.

“Svi oni koji iznose svoje proizvode na pijacu treba da znaju da inspekcije rade i Ministarstvo privrede Uprava za zaštitu bilja kontinuirano kontroliše kvalitet tih proizvoda i smatram da će biti obezbeđen preduslov da svaki proizvođač zna da će se to kontrolisati, jer kad se kontroliše onda se i ponaša u skladu sa dobrom poljoprivrednom praksom i koriste ona sredstva koja su dozvoljena i u dozvoljenim dozama”, rekla je prof. dr Mira Pucarević, dekan Fakultet zaštite životne sredine.

Kvalitet hrane koja se plasira u Srbiji ne odstupa mnogo od parametara usvojenih u Evropskoj uniji, a od kontaminanata u našoj hrani najčešće se nalaze mikotoksini, teški metali i ostaci pesticida.

“Kada gledamo globalno i ukupno rezultate kroz dugi niz godina i poredimo sa EU, mi imamo 5 do 7% uzoraka koji su neispravni, što je isto tako u EU”, navela je Pucarević.

Svoje mišljenje o bezbednosti hrane koju kupujemo dali su stručnjaci koji se bave proverom kvaliteta meda, mesa i mlečnih proizvoda. Profesor pčelarstva Slađan Rašić tvrdi da Srbija ima visokokvalitetne medove, pre svega Bagremov med, koji se svrstava među najkvalitetnije u regionu.

“Kvalitet meda koji se danas nalazi na tržnicama i u radnjama je promenljiv, međutim ja sam ubeđen da je većina tih tegli koja se nalaze u rafovima odličnog kvaliteta. Postoji sumnja na neke koji plasiraju tzv. medove, odnosno falsifikate, ali to ne sme da nosi ime meda”, rekao je Slađan Rašić, profesor pčelarstva.

Stručnjaci savetuju građane da namirnice kupuju samo kod poznatih proizvođača u koje imaju poverenje, jer je danas teško prepoznati falsifikat i proceniti kvalitet.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.