Kuvari PMF-a najbolji u Solunu

VIDEO K9: Tri medalje i jedan meriot osvojili su studenti novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta na velikom Međunarodnom takmičenju kuvara koje je početkom meseca održano u Solunu.

0
419

Više od 2000 takmičara iz 29 zemalja nadmetali su se od 1 do 4 marta u Solunu na 11. Međunarodnom takmičenju kuvara održanom u okviru međunarodnog sajma turizma HELEXPO.

Među njima su bila i četiri studenta Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta zajedno sa svojom asistentkinjom na Katedri za gastronomiju Majom Banjac, koji su osvojili tri medalje i jedan meriot.

“Veliki broj kategorija postoji, njih određuje organizator. Bila su jela od peradi, rižoto, testenina, jela od svinskog mesa, deserti, različita ekipna takmičenja, nacionalni timovi. Širok spektar mogućnosti je bio takmičara koji su mogli da odaberu određene kategorije u kojima će da se takmiče i da se pripremaju za pripremu određene vrste jela”, rekl aje Banjac.

Ona sama je na ovom takmičenju osvojila bronzanu medalju za jela od peradi u kategoriji seniora u kojoj je bila jedina žena. Svoje kulinarske sposobnosti, kako kaže, odmerila je protiv dva reprezentativca i četiri šefa kuhinja iz prestižnih objekata iz Ukrajine, Litvanije, Tajvana i Grčke.

Jedan od ciljeva koji su uspeli da ostvare na ovom kuvarskom nadmetanju je afirmacija autentične vojvođanske hrane.

“Uglavnom u pripremi jela koristimo lokalne autentične namirnice koje pripremamo na moderan način. U ovom slučaju namirnice koje smo koristili su slanina, mangulica, begečka šargarepa, somborski sir, fruškogorska vina, fruškogorske pečurke koje smo u pripremi svih jela sa kojima smo se takmičili u nekom segmentu na tanjiru koristili. Konkretno, ja sam koristila u pripremi jela od piletine slaninu mangulice i fruškogorska vina koja su bila odlična za uparivanja i sam spoj na tanjiru bio je vrhunski”, kazala je Banjac.

Studenti Aleksandra Dimitrijević i Miloš Kuzmanović su osvojili bronzane medalje u kategoriji rižoto, a za njih je ovo takmičenje pre svega predstavljalo jedno veliko iskustvo i susret sa novim, za njih do tada nepoznatim tehnikama kuvanja.

“Imala sam tu čast da se takmičim u Solunu sa ostalim kolegama i da donesem bronzu iz kategorije rižoto. Moj rižoto je bio od muskatne bundeve sa fruškogorskim pečurkama, uglavnom to je bilo dosta zanimljivo sudijama i dobro se pokazalo osvojila sam bronzanu medalju”, navela je Dimitrijević.

 

“Velika mi je čast što sam dobio priliku da budem jedan od studenata koji će predstavljati PMF na ovom 11. međunarodnom takmičenju u Solunu na kojem je bilo prilike da vidimo razne kuhinje sveta, pošto je ovo jedno od jačih takmičenja na Balkanu i mislim da smo na dostojan način predstavili Novi Sad i PMF”, istakao je Kuzmanović.

Pored bronzi Aleksandre i Miloša, srebrnu medalju donela je Danica Rančić u kategoriji testenine, dok je Tatjana Bodvoji osvojila meriot u kategoriji vegetarijnsko jelo.

Takmičenje u Solunu, inače, upisano je u kalendar Svetske kulinarske asocijacije kao svojevrstan festival kulinarstva, koji organizuju Kulinarska federacija severne Grčke i Svetska kulinarska asocijacija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.