Kusturici uručena nagrada “Dejan Medaković”

VIDEO K9: Emiru Kusturici juče je u Gradskoj kući u Novom Sadu uručena prestižna nagrada "Dejan Medaković" Izdavačke kuće Prometej.

0
14

U Gradskoj kući u Novom Sadu juče je upriličeno svečano uručenje nagrade „Dejan Medaković“ ovogodišnjem dobitniku Emiru Kusturici za knjigu “Vidiš li da ne vidim” u izdanju Srpske književne zadruge.

Odluku o laureatu nagrade Izdavačke kuće „Prometej“ za 2022. godinu stručni žiri je doneo jednoglasno. Nagradu „Dejan Medaković“, izdavač „Prometej“ je ustanovio u čast akademika Dejana Medakovića 2008. godine.

Nagrada se sastoji od zlatnika sa Medakovićevim likom i svečane povelje, a dodeljuje se za najbolje memoarsko delo na srpskom jeziku. Knjiga „Vidiš li da ne vidim“ je omaž o životu nelikog austrijskog književnika i nobelovca Petera Handkea.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić čestitao je Kusturici na ovoj nagradi, kao i na svim dosadašnjim kreativnim i umetničkim dostignućima.

Najestetskije i najmoralnije delo Dejana Medakovića, “Efemeris” nam govori o tome da moramo da branimo slobodne individue, a ovakve nagrade služe da se suprotstavimo ideji da je ideologija viša sfera koja nadjačava moral i estetiku kao najveće uporište slobodne individue i slobodnog čoveka, naveo je ovom prilikom Emir Kusturica.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.