Kurs za bolje sutra

VIDEO K9: Počeo je kurs za Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove koji organizuju Fond "Evropski poslovi" i Ekonomski fakultet iz Subotice. Program ima zadatak da obuči polaznike za pripremu i implementaciju projekata koje finansira Evropska unija

0
525

Tokom tri meseca, oko 50 polaznka iz lokalnih samouprava, javnih preduzeća i civilnog sektora saznaće kako da razviju projektne ideje za svoje lokalne samouprave.

“Oni će u ta tri meseca da prođu kroz edukaciju koja se odnosi upravo na pripremu i na implementaciju projekata koji su finansirani iz Evropske unije. To je izuzetno bitno, jer činjenica je da je nama u narednom periodu, tačnije do 2020. godine na raspolaganju preko 100 miliona eura iz programa prekogranične saradnje sa Mađarskom, Rumunijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, a to je jako bitno za gradove i opštine, odnosno za lokalnu samoupravu”, rekao je Ognjen Bjelić, sekretar za regionalni razvoj APV.

Osnovni cilj programa jeste upoznavanje sa EU procesima i regionalnim politikama, kao i sa značajem i mogućnostima pristupanja evropskim fondovima.

“To je jedna posebna edukacija u okviru koje će polaznici, pre svega zaposleni u lokalnim samoupravama biti u prilici da aktivno učestvuju u 200 časova nastave i da se pripreme za upravljanje razvojem kroz EU fondove”, naveo je dr Aleksandar Grubor, dekan Ekonomskog fakulteta.

 

“Reći ću samo da su lokalne samouprave izuzetno važan segment i izuzetno važne institucije u okviru kojih treba da se apsorbuje što veći iznos sredstava iz evropskih fondova. Ovaj naš projekat, specijalistički program Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove, upravo jeste namenjen lokalnim samoupravama, kako bi osposobili, podigli institucionalne kapacitete, da u budućem periodu se osposobe, da apsorbuju veći iznos sredstava iz evropskih fondova”, istakla je Vidosava Enderić, direktorka Fonda “Evropski poslovi” APV.

Predavanja i obuke držaće profesori sa Ekonomskog fakulteta, Fakulteta tehničkih nauka, Prirodno-matematičkog fakulteta i stručnjaci iz Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.