Kupovina “mačke u džaku”

VIDEO K9: Nije neobično za kupca u Srbiji da u prodavnicama tehničke robe kupi navodno nov proizvod, za koji se kasnije ispostavi da je, zapravo, polovan. O ovakvim neprijatnim iznenađenjima koje doživljavaju naši građani i o tome kako da reaguju u takvim situacijama, u emisiji Otvoreni ekran govori Nenad Bumbić iz beogradskog Udruženja Zaštita potrošača.

0
567

Navodeći konkretan primer tableta koji su roditelji kupili detetu kao novogodišnji poklon, da bi prilikom prvog korišćenja od Google naloga saznali da je uređaj prethodno korišćen i resetovan, u Udruženju Zaštita potrošača upozoravaju da ovi slučajevi nisu sporadični i da im nedeljno pristiže po četiri-pet žalbu građana koji te uređaje kupuju u našim najvećim trgovinskim lancima tehničkih uređaja.

“Kad vi imate jedan slučaj, dva tri, to sve može da bude greška. Ali ovo je sistemski problem očigledno i očigledno je da dosta tih uređaja koji su polovni, koji su bili u servisu, na kraju umesto da budu iskorišćeni za delove vraćene proizvođaču, na kraju se ispostavi da se oni vraćaju u prodaju i prodaju kupcima kao novi uređaji”, tvrdi Bumbić.

Zbog ovakve prodaje polovnih, servisiranih uređaja kao novih, naveo je Bumbić, nije čudo što što je kod naših potrošača uvreženo mišljenje da nam zapadne kompanije plasiraju lošije proizvode u odnosu na one koji se mogu nabaviti na tržištu zapadnih zemalja.

“Ali ono zapravo što jeste istina je da bez naših trgovinskih lanaca, bez ljudi koji rade ovde, to ne bi nikada moglo da se desi. A sa druge strane i mi, zaista, imamo problem što postoji veliki broj slučajeva kada ti tehnički uređaji su zapravo polovni. I to nisu u pitanju samo računari, tu su i mobilni telefoni, bukvalno i veš mašine, maltene sve moguće vrste tehničkih uređaja koje možete da zamislite, kod nas se često dešava da ono što ste kupili, da je, ustvari, polovna roba”, rekao je Bumbić.

Brojni su i primeri prodaje tehničke robe namenjene drugim tržištima koje na našem području jednostavno ne mogu da funkcionišu kako treba, a o čemu se potrošači, koji su prilikom kupovine dovedeni u zabludu, obaveste tek kada potraže pomoć u ovlašćenim servisima, a ponekad i tamo dožive neprijatna iznenađenja i apsurdne situacije.

“U  onom slučaju, što se tiče Tošibe, to je ispalo zanimljivo, jer je građanka otišla u ovlašćeni Tošibin servis i zamenila tastaturu. Na kraju je saznala ko je uvoznik tošibinog kompjutera, odnosno ko je ovlašćeni servis u ime tog uvoznika, otišla je u taj drugi servis, gde su joj rekli – ‘Gospođe, vi ste otvarali uređaj u neovlašćenom servisu’. Kada je objasnila da je bila u ovlašćenom Tošibinom servisu, rekli su joj da je trebala da dođe kod njih i da je radila u neovlašćenom servisu koji je samo ovlašćen od Tošibe”, dodao je Bumbić.

Tržišna inspekcija, prema njegovim rečima, ima nadležnost da stane na kraj ovakvim prevarnim radnjama. Na strani kupaca su u ovakvim slučajevima i zakoni doneseni za zaštitu potrošača u Srbiji, koji se, na žalost, u praksi ne primenjuju u brojnim oblastima, pa dolazimo u situaciju da građani, umesto nadležnih državnih organa, štite sami sebe kroz udruženja i organizacije za zaštitu potrošača.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.