Kupci i trgovci po slovu Zakona

VIDEO K9: Novine koje je donela izmena i dopuna Zakona o zaštiti potrošača jasnije definiše odnose između potrošača i trgovaca, odnosno pružaoca usluga

0
34

Primena novog Zakona o zaštiti potrošača, koji je Skupština Srbije usvojila u septembru, počela je 20. decembra, a edukacija potrošača i trgovaca o novinama u ovom zakonu počela je i ranije, rekao je načelnik Odeljenja tržišne inspekcije Novi Sad.

Jedna od novina u novom Zakonu o zaštiti potrošača je obaveza trgovca da učestvuje u vansudskom sporu s kupcem, ukoliko dođe do njega, a pre zaključivanja ugovora o prodaji robe ili pružanju usloga obavesti na jasan i razumljiv način potrošača o mogućnosti vansudskog spora.

Takvo obaveštenje trgovac je obavezan da jasno napiše na vidljivom mestu, kazao je Macura. Pre pokretanja vansudskog spora, potrošač je obavezan da prvo podnese reklamaciju.

U slučaju da dobije negativan odgovor, potrošač može da pokrene vansudski spor, a trgovac je, prema novom zakonu, sada obavezan da u njemu učestvuje ili mu sledi propisana kazna, što do sada nije bio slučaj.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.