Kupanje u Dunavu, tuširanje na obali

VIDEO K9: Leto, iako varljivo, izmamilo je mnoge sugrađane na Štrand. Dunavska voda je zadovoljavajućeg higijenskog nivoa, kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, a građanima savetuju da po izlasku na obalu obavezno stanu ispod tuša.

0
683

Od početka juna Institut za javno zdravlje Vojvodine svakodnevno sprovodi utvrđivanje parametara ekološkog i hemijskog statusa površinskih voda na gradskoj teritoriji.

“Rezultati pokazuju da je Dunav zadovoljavajućeg kvaliteta za kupanje i rekreaciju, izuzev na mernom mestu Begečka jama. Na samom Štrandu voda se kontroliše svakodnevno”, rekla je prof. dr Sanja Bijelović, lekar specijalista higijene.

Na ostalim kupalištima, poput Oficirske i plaže u Futogu ili Begečke jame, prema njenim rečima, ispitivanje parametara Institut obavlja jednom nedeljno.

“Rezultati su vidljivi na sajtu Gradske uprave za zaštitu životne sredine, gde vidljivim stubićima obeleženim u adekvatnim bojama građani lako mogu da vide kakva je voda i da li mogu ili ne mogu da se kupaju”, navela je dr Bijelović.

Bez obzira što je Dunav odgovarajuće klase za kupanje, rezultati pokazuju prisustvo mikroorganizama u vodi, zbog čega je potreban izvestan oprez.

“Pokazatelja sveže fekalnog zagađenja u dozvoljenom broju, ali zbog toga što su u pitanju mikroorganizmi koji nam pokazuju da je došlo do fekalnog zagađenja, mi preporučujemo građanima da se obavezno tuširaju nakon kupanja u Dunavu”, kazala je dr Bijelović.

Ona je istakla da je voda u tuševima i slavinama na Štrandu ispravna, priključena na novosadski vodovod, tako da građani mogu bezbedno da je koriste.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.